Fråga Vibeke: Min nya pojkvän ljuger om sig själv

Den bild min nya kille målade upp för mig stämmer inte alls. Vi klickade trots allt väldigt bra, och nu är jag osäker på om jag ska våga ge honom en chans till. Vad tycker du?

Jag är 44 år och för ett år sedan lämnade jag min pojkvän efter nio år tillsammans. Sedan uppbrottet har jag varit inne på dejtningssidor på ­nätet eftersom jag saknade en fast partner i mitt liv.

Där mötte jag en kille som verkade vara alla tiders. Vi klickade direkt och han verkade vara helt perfekt. Vi har träffats flera gånger och han har också mött ett par av mina vänner, som blev helt begeistrade av honom.

Men när de efteråt frågade mig saker om honom slog det mig att jag faktiskt vet väldigt lite om honom. Han har berättat var han bor, att han har ett eget hus och att han driver sitt företag hemifrån. Några dagar senare, när jag visste att han inte var hemma, tog jag bilen och körde förbi hans adress. Det visade sig vara ett helt vanligt hyreshus och liknade inte alls den bild han målat upp för mig.

Jag blev chockad över att han ljugit för mig och sedan dess har jag försökt undvika honom. Han har ringt och han har erkänt att han ljugit om sin bostad och att han faktiskt inte har något jobb just nu. Men han säger att resten av det han har berättat är sant.

Han skickar gulliga små meddelanden och jag kan inte bestämma mig för om jag ska ge honom en chans till. Mina vänner säger att det är många som ljuger när de är på dejtningssidor på nätet, men att de inte gör det med ont uppsåt.

Vad säger du? Jag saknar honom men jag litar inte på honom. Ska jag ge honom en andra chans?

NN

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Ge honom en chans till

Det är nog helt sant att många överdriver sina egna förträffligheter när de lägger ut en profil på nätet, för att på det sättet fånga någon ­intressant person.

Jag tycker man får göra skillnad på att överdriva och på att kallblodigt ljuga. Jag har själv sökt en partner via nätet en gång i tiden och drog av fem kilo på vikten och lade till fem centimeter på längden.

Ändamålet helgar medlen, tänkte jag då.

Det är skillnad på överdrift och lögn, som sagt. Och det din vän har gjort är att ljuga för dig. För det är en lögn att påstå att han bor i en villa och driver ett eget företag, när sanningen är att han bor i en hyreslägenhet och är arbetslös.

Så, ja, jag kan förstå att du har fått kalla fötter. Med det sagt, tycker jag att dina fötter kanske har blivit för kalla. Bakom hans lögner gömmer sig nog ett mindervärdeskomplex som han inte vill avslöja.

Det är kanske så att han blev så tagen av mötet med dig att han uppfann några nödlögner för att öka sina chanser hos dig. Nu har han ju erkänt att han har ljugit och det ska han ha beröm för.

Jag tycker därför att du ska ge honom en chans till. Det kan ju vara så att er relation överlever den här tokiga starten. Men, om han ljuger för dig fler gånger tycker jag att du ska dumpa honom omgående. För då handlar det inte om att han är osäker på sig själv, det är en brist i hans ­karaktär och då är det bäst att hålla sig väck från honom.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Min nya pojkvän ljuger om sig själv
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Annons
Scroll to Top