Du behöver
-
12 bullar:
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk, 37°
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk mald kardemumma
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt
- ½ tsk salt
- uppvispat ägg till pensling Vaniljkräm:
- 2 ½ dl mjölk
- ¾ dl strösocker
- 2 äggulor
- 2 ½ msk majsstärkelse
- 2 tsk vaniljsocker
- Garnering:
- 25 g smör, smält
- ½ dl strösocker Ugn: 200°
Gör så här
Smula ner jästen i en degskål. Häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker, ägg, det mesta av mjölet och smöret i bitar.
Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt på slutet. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
Vaniljkräm: Koka upp mjölken med hälften av sockret. Rör ihop resten av sockret, äggulor och majsstärkelse i en skål. Häll på mjölken under vispning.
Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Rör i vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 12 bitar, rulla till bullar. Ställ i en form med bakplåtspapper, 20 x 30 cm, med avstånd mellan bullarna. Jäs övertäckta i 30 minuter.
Spritsa en klick vaniljkräm i varje bulle. Pensla med ägg.
Grädda strax under mitten i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Garnering: Pensla med smör och strö på socker.