Du behöver
-
20 stycken:
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk, 37°
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk mald kardemumma
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt
- ½ tsk salt
- uppvispat ägg till pensling Fyllning:
- 100 g smör, rumsvarmt
- ¾ dl strösocker
- 1 citron, finrivet skal
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk vallmofrön Pensling:
- ½ dl strösocker
- 3 msk vatten Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en degskål. Häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker, ägg, det mesta av mjölet och smöret i bitar.
Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt på slutet.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, citronskal, mjöl och vallmofrön.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den tunt, ca 60 x 55 cm. Bred på fyllning och dela degen i 2 delar på längden. Rulla ihop varje del.
Dra försiktigt ut rullarna lite till och dela varje i 11 cm långa bitar. Skär ett snitt i varje bit, men inte ända upp. Tvinna varje remsa och forma till en bulle.
Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 2 timmar tills de känns lätta.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Pensling: Koka upp socker och vatten. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.