Saftiga citronbullar med vallmofrön

Läckert snurrade bullar med frisk smak av citron och vallmofrön. Efter gräddningen penslas bullarna med sockerlag vilket gör dem extra saftiga och goda.

Du behöver

    20 stycken:
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk, 37°
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ½ tsk salt
  • uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vallmofrön
  • Pensling:
  • ½ dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker, ägg, det mesta av mjölet och smöret i bitar.

3

Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt på slutet.

4

Fyllning: Rör ihop smör, socker, citronskal, mjöl och vallmofrön.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den tunt, ca 60 x 55 cm. Bred på fyllning och dela degen i 2 delar på längden. Rulla ihop varje del.

6

Dra försiktigt ut rullarna lite till och dela varje i 11 cm långa bitar. Skär ett snitt i varje bit, men inte ända upp. Tvinna varje remsa och forma till en bulle.

7

Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 2 timmar tills de känns lätta.

8

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

9

Pensling: Koka upp socker och vatten. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.

Scroll to Top