Lena har 51 trappsteg mellan köket och altanen!

Tänk dig att ha drygt 300 trappsteg att gå innan du kommer ner på plan mark. Nerför går väl an men på hemvägen ska Lena Karlsdotter i Halmstad gå uppför samma trappsteg innan hon är hemma i sin något annorlunda lägenhet...

Lena har 51 trappsteg mellan köket och altanen!

Högst upp i utsiktstornet med utsikt över Halmstad och havet utanför.

En sak är säker – Lena Karlsdotter i Halmstad har landets mest säregna lägenhet. Eller vad sägs om en bostad om två rum och kök plus altan fördelade på fyra våningar med 51 trappsteg från lägsta till högsta våningen?

Lena bor nämligen i stans utsiktstorn som ligger på Halmstads högsta berg; Galgberget. För länge sedan fanns här, precis som namnet avslöjar, en avrättningsplats, men numera är det ett attraktivt grönområde för alla som vill njuta av promenader och skidturer.

– Det här tornet byggdes 1897, det är alltså 108 år gammalt, berättar Lena. Det kom till på initiativ av ägaren till stans tegelfabrik, som satsade 3 000 kronor för att bygga denna utsiktspost. Kommunen sköt till ytterligare 2 000, så totalt kostade hela byggnaden 5 000.

Då fanns inte bara ett torn med utkiksbalkong högst upp, utan också en liten lägenhet.

– På berget fanns en skogvaktare som skötte området och han fick flytta in i den lägenheten. Som extraknäck serverade han kaffe och våfflor till hungriga besökare.

Den uppgiften slipper Lena, även om det ingår i hennes hyresavtal att hålla tornet öppet för besökare varje dag mellan klockan 10 och 18 under sommartid.

Stormtrivs
Men nu följer vi med Lena på rundvandring i hennes märkliga bostad.
– Här stormtrivs jag, berättar hon entusiastiskt.

Vi börjar med köket, som ligger en halvtrappa ner från entréplan. Kanske lite mörkt, men hemtrevligt. Så vandrar vi en våning upp via tornets spiraltrappa. Här hittar vi en dörr som leder in till Lenas sovrum. Där finns också duschrum och wc.

Ytterligare en trappa upp hittar vi ett vackert vardagsrum med fyra meter högt till tak och med bågformade fönster. Rummet pryds också av en kakelugn.

– Tyvärr går den inte att elda i. Kanske kommunen, som äger tornet, går med på att rusta upp kakelugnen så småningom, säger Lena förhoppningsfullt.

Vi fortsätter vidare uppför trappan. På nästa etage döljer en dörr den stora altan där Lena brukar njuta sköna sommarkvällar, ytterligare 42 virvlande trappsteg upp finns så tornets topp och utsiktsplats. Därifrån har man en betagande utsikt över Halmstad och havet utanför.

Lena har 51 trappsteg mellan köket och altanen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lena Karlsdotter kikar ut från sin märkliga bostad i Halmstads gamla utkikstorn.

Totalt får man traska 93 trappsteg för att nå dit upp. Lena bor utspritt på de 51 första stegen. Hon besökte själv tornet för sisådär 40 år sedan under en skolresa från en mindre by utanför stan.

– Redan då tyckte jag tornet verkade spännande och mysigt.

Underbart hem
Som vuxen fick hon så chansen att hyra tornlägenheten.
– Jag har tre vuxna söner och när den yngsta flyttade och jag blev ensam kvar hemma, tyckte jag att vår gamla lägenhet kändes stor och ödslig. Så jag ringde till kommunen och frågade om det fanns möjlighet att få hyra bostaden här i utsiktstornet, eftersom det verkat obebott. Då fick jag reda på att dåvarande hyresgästen var på väg att flytta härifrån.

– Så första april för snart fyra år sedan flyttade jag hit. Då var lägenheten ganska nedgången, men goda vänner hjälpte mig att måla och rusta och nu tycker jag att jag har fått ett helt underbart hem.

Glömt att låsa
Sommartid, då halmstadsbor och turister kommer hit för att titta på utsikten, måste Lena gå runt med en stor nyckelknippa och låsa varje våning till sitt hem under tiden tornet hålls öppet.

– Det är inget jag tycker är särskilt ansträngande, det går av bara farten. Samtidigt tycker jag det är jättekul med folk som kommer hit, jag träffar många trevliga människor.

Ändå har det hänt att Lena glömt att låsa.

– Jag jobbar bara ett stenkast här från tornet på Halmstads lasarett. Där arbetar jag nattskift som sköterska på ortopeden. Det gör att jag måste sova en stund på dagen innan varje pass. En dag hade jag lagt mig och somnat, men vaknade av att jag kände mig iakttagen. När jag slog upp ögonen stod två kineser med förskräckt uppspärrade ögon och stirrade på mig. De hade nog väntat sig en utsiktsplats bakom min sovrumsdörr. Men när de insåg att de hamnat i ett sovrum backade de ivrigt bugande och mumlande baklänges ut i trappen igen.

Lena har bara fem minuters promenad till sin arbetsplats. Men vill hon ner och handla på stan så får hon trava ytterligare 298 trappsteg ner för berget mot centrum. Och så upp igen!

Lägg sedan till allt spring mellan de fyra våningarna hemmavid. Här har ni en tjej som inte behöver gå på gym för att få motion!

Lena har 51 trappsteg mellan köket och altanen! Lena har 51 trappsteg mellan köket och altanen!
Vardagsrummet med fyra meter upp till tak och bågformade
fönster. Här finns också kakelugn.
Lena Karlsdotter framför sin märkliga bostad.
Scroll to Top