Sjuksköterskan mördade sina patienter: Så lever han idag

Arnfinn Nesset är en av Norges värsta serie­mördare genom tiderna. Han dömdes för 22 mord och tillbringade 12 år i fängelse.

I början av 1980-talet var det inte många i Norge som visste vad Curacit var för något.

Men 1983 var läkemedlet plötsligt på allas läppar – tack vare en sensationell mordrättegång som har gått till norsk kriminalhistoria.

Den åtalade var Arnfinn Nesset, en 46-årig man som arbetade som sjuksköterska på sjuk- och åldringshemmet i det lilla samhället Orkdal. Hans påstådda brott: 25 mord, på 14 kvinnor och 11 män som alla var mellan 67 och 94 år gamla.

Tv-bilder på den smala mannen med nerböjt huvud kablades ut över hela Europa, och alla som såg dem ställde sig samma fråga:

”Hur i hela världen kan den här personen vara Norges värsta seriemördare i modern tid?”

Än idag är det ingen som riktigt kan svara på denna fråga. Många är de som har försökt – och misslyckats – med att hitta ledtrådar som kan förklara hans mordiska beteende.

Vem var Arnfinn Nesset?

Möjligen kan en del av förklaringen finnas i hans olyckliga barndom. ­Nesset föddes 1936 och växte upp på landet i lilla Grandalen i Bjugn kommun tillsammans med sin mor och morföräldrar. Barndomen var fattig, och Arnfinn var dessutom född utom äktenskapet.

Han hade aldrig någon kontakt med sin biologiska far och har senare berättat att han mobbades i skolan.

”Morfar var mycket sträng, och jag hade stor respekt för honom”, berättade Nesset långt senare i ett brev till en journalist på norska TV2.

”Ja, jag kan säga att jag var rädd för honom. Men mormor var också väldigt skarp. Jag byggde mig en lekstuga, och här grät jag många gånger i ensamhet. Jag kände att jag inte var som alla andra och att jag inte kunde ­något.”

Trots sin tuffa uppväxt utbildade han sig till sjuksköterska, och med åren gjorde han sig känd i lokalsamhället som en tystlåten och vänlig man som var djupt religiös. Han gifte sig och visade sig vara duktig på sitt jobb.

Arnfinn köpte stora mängder Curacit

I slutet av 1976 fick han en anställning på ålderdomshemmet i Orkdal som ytterst ansvarig för de intagnas hälsovård. Men det dröjde inte länge förrän det började viskas om att något inte stod rätt till. Att gamla dör på ålderdomshem är såklart inte märkligt, men i slutet av 1970-talet började plötsligt väldigt många dö – på väldigt kort tid.

Arnfinn Nesset ska ha använt sig av giftet Curacit vid morden. Foto: TT

Det framkom senare under rätte­gången att Arnfinn Nesset vid denna tid hade börjat köpa stora mängder av Curacit, vilket är ett läkemedel han egentligen inte hade någon användning för i sitt yrke som sjuksköterska. Curacit är ett andningsförlamande ­läkemedel baserat på pilgiftet curare och används vid anestesi. Det innehåller bland annat ämnet suxameton, vilket orsakar en fullständig avslappning av muskulaturen – inklusive andningsmusklerna.

Den 20 maj 1977 begick Nesset sitt första mord. Då injicerade han en 94-årig man med Curacit, varpå offret dog av andningsstillestånd. När dödsstatistiken på ålderdomshemmet sköt i höjden under de kommande åren slog anhöriga larm till polisen, som i hemlighet inledde en utredning.

ANNONS

Nesset erkände sig skyldig till 30 mord

Polisen granskade totalt 62 misstänkta dödsfall på Nessets arbetsplats och ansåg sig efter ett tag ha bevis för att han låg bakom åtminstone 30 av dessa. Experter vittnade att han under tre års tid hade köpt på sig tillräckligt med Curacit för att ta livet av svindlande 244 människor – även om han tack och lov aldrig lyckades använda det dödliga läkemedlet i en sådan utsträckning.

Hela Norge trollbands när det märkliga fallet till slut skulle prövas i rätten våren 1983. Mysteriet tätnade när det framkom att Nesset hade erkänt sig skyldig till 27 mord under polisförhör – men när rättegången drog igång valde han att dra tillbaka sina erkännanden. Istället påstod han sig vara oskyldig och menade att han ljugit för att komma ur svåra förhörssituationer.

Åklagaren Olaf Jakhelln köpte inte den förklaringen och målade en bild av Nesset som en manipulativ, känslokall mördare som missbrukat sin makt över de värnlösa gamlingarna på sjuk- och åldringshemmet i Orkdal.

– Han var en ambitiös man, som ville ha total kontroll över huruvida hans offer levde eller dog, sa Jakhelln under sin slutplädering i rättssalen.

Dömdes till 21 års fängelse

Juryn gick på åklagarens linje, och Nesset dömdes mot sitt nekande till 21 års fängelse för 22 mord och ett mordförsök. Han dömdes även för några fall av förskingring och dokumentförfalskning. Eftersom han hävdade sin oskuld gav han därför inte heller någon förklaring till sitt agerande.

– Det kom som en chock! Jag är djupt besviken på min man, sa hans hustru till norsk media efter domen – och lämnade inom kort in en ansökan om skilsmässa.

Nesset på väg in i rätten för att motta sin dom i Frostating lagmannsrett. Foto: TT

Invånarna i lilla Orkdal var bestörta över att en seriemördare fått härja fritt på deras ålderdomshem under så lång tid – samtidigt som de drog en lättnadens suck över att rättvisa hade skipats:

– Det är väldigt många som drabbas, både som anhöriga och anställda. Det har varit ett krävande och traumatiskt fall för lokalsamhället, sa Orkdals borgmästare Oddbjørn Bang.

Så lever Arnfinn Nesset idag

Året efter den fällande domen, 1984, gav Arnfinn Nesset en av få intervjuer han ställt upp på. Då var han intagen som fånge nummer 284 på Ilafängelset och tillbringade sina dagar i en tio kvadratmeter stor cell.

Den norska journalisten Ingebjørg Sæbu lotsades in i fängelset och fick en pratstund med en tystlåten och till synes bruten man vars handslag var så svagt att det enligt henne kändes ”som att hålla i en kvist persilja”.

Nesset upprepade sin förklaring till att han till en början erkände sig ­skyldig till morden i förhör med ­polisen.

– Jag var så mentalt sliten att jag bara erkände en sak för att komma ur det. För att få fred, sa Arnfinn Nesset under intervjun.

– Det var fruktansvärt för mig att bli anklagad för det här. Det fanns människor, patienter, som jag var mycket förtjust i, och du kan tänka dig att bli anklagad för något sådant, fortsatte han.

”Hur var din relation till patienterna?”, frågade journalisten.

– Det var riktigt bra. Vi älskade varandra väldigt mycket. De älskade mig. Och jag älskade dem, svarade Nesset.

År 1993 släpptes Arnfinn Nesset fri och började ett nytt liv under annat namn på hemlig ort i Norge.

Fredrik Horn Akselsen är regissör för en serie om morden på norsk tv och är en av få människor som har träffat Nesset – vars nya namn inte är offentligt – på hans äldre dagar. Den idag 87-årige mördaren ger inga intervjuer, men Akselsen säger till NRK att Nesset inte verkar ångra sina bestialiska handlingar.

– Han relaterar inte till det mer än han gjorde 1984, säger Akselsen.

– Det är en gåta. Han är en gåta, Arnfinn Nesset. Det råder ingen tvekan om det.

Känd dödsänglar genom tiderna

Harold Shipman

En populär husläkare i Yorkshire vid namn Harold Shipman dömdes år 2000 till livstids fängelse i Storbritannien för att ha gett 15 äldre patienter dödliga doser av morfin.

Han tog sitt liv i fängelset 2004, 57 år gammal.

En utredning visade senare att Shipman sannolikt dödat omkring 250 patienter genom dödliga injektioner mellan 1971 och 1998. Det skulle göra honom till den brittiska kriminalhistoriens värsta mördare.

Jack Kevorkian

Som patolog assisterade amerikanen Kevorkian (1928–2011) minst 130 personer till att begå självmord. Han dömdes senare för dråp, för att ha injicerat en av sina patienter med dödligt gift, och satt i fängelse mellan 1999 och 2007.

Han fick smeknamnet ”Doktor Död” och spelades senare av Al ­Pacino i en film om ­Kevorkians liv.

Beverley Allitt

Allitt var en sjuksköterska som jobbade på sjukhuset i Lincolnshire i England. 1991 fick flera barn problem med hjärtat, efter att Beverley ­Allitt hade överdoserat insulin och kalium som hon sedan injicerade i dem för att orsaka hjärtstillestånd.

Hon dömdes senare till livstids fängelse för att ha mördat fyra barn, försökt döda tre andra barn och orsakat skador på ytterligare sex barn.

Niels Högel

2015 dömdes den tyska sjuksköterskan Niels Högel till livstids fängelse för hela 85 mord på patienter som han vårdade på sjukhuset i Oldenburg i den tyska delstaten Nieder­sachsen.

Utredarna trodde dock att det i själva verket kan röra sig om ännu fler – över 200 ­offer – mellan åren 2000 och 2005, vilket gör Högel till en av de värsta seriemördarna i modern tid.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top