Den fasansfulla historien om Rodney Alcala: Framträdde i tv mitt under mordvågen

Den leende deltagaren charmade miljontals tittare. Men den stiliga mannen som tävlade i ett av USA:s populäraste tv-program bar på en mörk hemlighet. Rodney Alcala hade mördat flera kvinnor på de mest bestialiska sätt – och han skulle snart komma att mörda många fler.

Miljontals människor över hela USA bänkade sig för att se det populära tv-programmet.

I The dating game tävlade tre män om att vinna en dejt med en attraktiv kvinna. Männen hölls gömda från kvinnan bakom en vägg, medan hon ställde olika frågor till dem. Till slut valde hon en lycklig vinnare, som i pris fick gå på dejt med henne på ett exklusivt ­resmål.

Den här höstkvällen 1978 stiftade de amerikanska tv-tittarna bekantskap med en kvinna vid namn Cheryl Bradshaw, som alltså hade i uppgift att välja mellan tre ungkarlar. ”Ungkarl nummer ett” var en 35-årig man med långt, mörkt hår och ett vinnande leende. Han presenterades för tittarna på ett skämtsamt sätt av programledaren Jim Lange:

– Han är en framgångsrik fotograf som fick sin start när hans pappa ­hittade honom som 13-åring i ett mörkrum – fullt framkallad. Mellan tagningar sysslar han med fallskärmshoppning eller åker motorcykel. Välkommen, Rodney Alcala!

Rodney Alcala föddes 1943 som Rodrigo Jacques Alcala Buquor. Foto: Getty Images

Seriemördaren visade sig i tv-program

När de tre ungkarlarna hade tagit sin plats på scenen ställde Cheryl sin första fråga till just Rodney:

– Vilken är din favorittid på dygnet? frågade hon.

– Den bästa tiden är på natten. Nattetid, svarade Rodney Alcala med ett leende.

En annan fråga löd: ”Vad kallas du, och hur ser du ut?”

– Jag kallas ”bananen”, och jag ser väldigt bra ut, svarade Rodney.

”Ungkarl nummer två” den här dagen hette Jed Mills. Senare skulle han minnas att Rodney Alcala skrämde honom:

– Det var något med honom som gjorde att jag inte kunde vara nära honom. Jag liksom böjde mig mot den and­re mannen bredvid mig för att komma bort från honom, berättade Mills.


LÄS ÄVEN: Den unga mannen sökte livskamrat – var ute efter sitt nästa offer


Efter de olika frågorna var det dags för Cheryl Bradshaw att göra sitt val:

– Jag väljer nummer ett, sa hon inför tv-kamerorna – och en leende Rodney Alcala gick fram bakom väggen och gav henne en puss på kinden.

Miljontals människor över hela USA hade ingen aning om det. Men de hade precis tittat på en av de grymmaste seriemördarna i landets historia.

Orange Countys biträdande åklagare Matt Murphy pekar ut den anklagade seriemördaren Rodney Alcala i rättssalen, som den man som avbildats i en polisskiss, under sin slutplädering i rättegången i Santa Ana, Kalifornien. Foto: Getty Images

Misshandlade 8-årig flicka

Han föddes som Rodrigo Jacques ­Alcala Buquor i Texas 1943 och växte upp i fattigdom i USA och Mexiko.

Som ung man kallade han sig själv Rodney och studerade film i Los Angeles. Mannen som skulle gå till historien som ”The Dating game killer” var charmig och visade sig ha en viss talang för fotografi. Men under den leende ytan gömde sig en djupt störd man som snart skulle börja göra sig skyldig till både vidriga övergrepp och mord.

År 1968 såg en bilist hur en ung man drog in en 8-årig flicka i en lägenhet i Hollywood. När polisen larmades till platsen hittade de flickan misshandlad och våldtagen, men vid liv. Mannen som hyrde lägenheten – Rodney Alcala – var försvunnen.

För att undgå att bli gripen flydde Rodney till New York och började gå på en filmskola under aliaset John Berger. En kväll i juni 1971 träffade han en 23-årig flygvärdinna vid namn Cornelia Michel Crilley och följde med henne hem. Hennes lik hittades av grannar dagen därpå. Hon hade våldtagits och sedan strypts till döds.

New York-polisen saknade till en början helt några spår; det skulle dröja 40 år innan Rodney Alcala kunde bindas till det brutala mordet.

Rodney Alcala dömdes för 7 mord. Foto: Getty Images

Utgav sig för att vara fotograf

Ellen Jane Hover, 23, var dotter till ägaren av den populära nattklubben Ciro’s i New York. Hon var även guddotter till de kända artisterna Dean Martin och Sammy Davis Jr. När Rodney träffade Ellen Jane Hover presenterade han sig som etablerad fotograf och övertalade henne att låta sig fotograferas. De träffades över en lunch i juli 1977, vilket var sista gången Ellen Jane Hover sågs i livet.

Hennes lik hittades elva månader senare, nergrävt i marken i Westchester County utanför New York.


LÄS ÄVEN: Mord eller olyckshändelse – Varför hamnade von Bülow-arvtagerskan i koma?


Rodney Alcala återvände till västkusten, där han fortsatte utge sig för att vara fotograf. Med hjälp av denna täckmantel övertalade han både kvinnor och män att posera nakna för honom.

Men att ställa sig framför Rodney Alcalas kameralins var förenat med livsfara: Jill Barcomb, 18, hittades död i en ravin utanför Los Angeles 1977. Senare samma år hittades Georgia Wixted, 27, ihjälslagen i sin villa i Malibu. Båda var offer för den leende ­fotografen.

Rodney Alcala, i mitten, tillsammans med sin advokat David Zimmerman under den tredje rättegången. Foto: Getty Images

Tv-tittare kunde se Rodney Alcala i The dating game

Året därpå sökte Rodney Alcala till The dating game. Där vann han som bekant en dejt med deltagaren Cheryl Bradshaw, men efter att kamerorna slocknat vägrade Bradshaw att fullfölja dejten – eftersom hon tyckte att han verkade ”kuslig”:

– Man undrar vad det gjorde med hans humör. Det är något han inte hade tagit på ett bra sätt. Seriemördare förstår sig inte på avslag. De tror istället att det är något fel på kvinnan, säger kriminalexperten Pat Brown.

Los Angeles biträdande distriktsåklagare Gina Satriano vid sitt öppningsanförande i rättegången mot Rodney Alcala, näst från höger. 12-åriga flickan Robin Samsoe, visas på skärmen, i Orange County Superior Court i Santa Ana. Foto: Getty Images

Mördade flera kvinnor

Efter sin tid i strålkastarljuset blev Rodney Alcalas mord ännu mer brutala. Han våldtog och ströp Charlotte Lamb, 31, till döds i en förort utanför Los Angeles och dumpade hennes kropp i en tvättstuga.

Han mördade Jill Parenteau, 21, i hennes lägenhet i Burbank, och i juni 1979 förde han bort en 12-årig flicka vid namn Robin Samsoe när hon var på väg till sin balettklass i Huntington Beach.


LÄS ÄVEN: Miljonärsbarnen mördade – för att få tiden att gå


Den unga flickans förruttnade kropp hittades 12 dagar senare i ett bergsområde utanför Los Angeles, men polisen fick äntligen ett genombrott.

Robins väninnor hade sett Rodney, och pekade ut honom på ett foto från en gammal våldtäktsutredning. När polisen sökte genom Rodneys lägenhet hittade de Robin Samsoes örhängen. Alcala kunde gripas och dömdes senare mot sitt nekande till döden – ett straff som senare omvandlades till livstid:

– Han njuter av att åsamka andra människor smärta, sa åklagaren Matt Murphy under rättegången.

– Han är ett ondskefullt monster som vet att det han gör är fel – men han bryr sig inte.

Rodney Alcala log flera gånger under rättegången där han stod anklagad för fem mord. Bilden från den 1 juli 2010. Foto: Getty Images

Rodney Alcala dömdes för sju mord

Rodney Alcala dog i fängelse i juli 2021. Han var då 77 år gammal och hade suttit fängslad sedan 1979, dömd för totalt sju mord.

Men hur många mördade han egentligen?

Alcala lämnade efter sig ett stort fotoarkiv, med cirka 2 000 bilder av unga kvinnor och barn. 2010 beslutade polisen att offentliggöra nästan 200 av dem, i hopp om att någon skulle känna igen personerna på dem.

Christine Thornton var 28 år och gravid i sjätte månaden när hon försvann i augusti 1977. Hennes syster kände igen Christine på en av Rodney Alcalas bilder, där hon leende sitter på en motorcykel. Och dna-tester visade att en tidigare okänd kropp som hittades på 1970-talet i det område där bilden togs tillhörde Christine Thornton, och Rodney Alcala erkände i förhör att han hade fotograferat henne.

Han nekade dock till att ha mördat henne:

– När jag frågade om hon var vid liv när de skildes åt svarade han: ’Hon levde innan jag stack’, berättade en polisutredare för pressen.

På grund av sin dåliga hälsa behövde Alcala dock inte stå till svars för det gamla mordet. Vid sin död var han misstänkt i en mängd andra ”cold cases”, och vissa tror att Rodney Alcala kan ha mördat så många som 130 människor.

Den exakta siffran kommer aldrig att bli känd, men en sak är säker.

Den leende mannen som gömde sig bakom väggen i The dating game 1978 var sannerligen ingen drömprins.


LÄS ÄVEN: Läkaren var Englands värsta seriemördare någonsin – mördade över 200 patienter


ANNONS

Scroll to Top