Mord eller olyckshändelse – Varför hamnade von Bülow-arvtagerskan i koma?

Claus von Bülow vann den vackra och stenrika Sunnys hjärta. Livet lekte för paret, men någonstans på vägen gick det snett. Sunny hamnade i koma och Claus anklagades för mordförsök …

Vid en tillställning på ett lyxhotell i Saint Moritz 1959, minglade Europas rikaste och mäktigaste män och kvinnor. En var prinsessan Martha Sunny von Auersperg, gift med den instabile prinsen Alfred von Auersperg från Österrike.

Den glada stämningen avbröts när prins Alfred krossade en flaska i hustruns huvud. Advokaten Claus von Bülow blev vittne till incidenten, men kaoset som uppstod kring misshandeln gjorde att han inte träffade Sunny igen förrän två år senare på en fest i London. Claus, som arbetade för oljemagnaten J Paul Getty, var bara en av alla playboys som cirklade kring den vackra och stenrika Sunny.

Ryktet sa att hon ärvt över hundra miljoner dollar av sin far, som var chef för ett amerikanskt järnvägsbolag. Under ett kort samtal berättade Sunny för Claus om den kommande skilsmässan och oron över sina två barns framtid.

LÄS ÄVEN: 3 fyrvaktare försvann spårlöst – i en storm som kanske aldrig ägde rum

Men det som fick deras vänskap att fördjupas berodde på en ung tiger! Familjen Vanderbilt, som ordnat festen, hade tagit med sig sitt husdjur – en ung tiger, som nu strövade fritt mellan borden. Panik utbröt och gästerna rusade runt, skrek på hjälp och rev det stora partytältet. Men under ett parasoll satt Sunny och drack champagne. Hon kallade på tigern och började mata den med läckerheter från ett silverfat.

Den andre gästen, som inte hetsade upp sig över det strimmiga kattdjuret, var Claus von Bülow. Han reste sig och gick lugnt fram till Sunny och slog sig ner. Han började mata tigern och Sunny studerade intresserat mannen i den vita kostymen. Det var något visst med honom. De hade ju träffats som hastigast i Saint Moritz, men då hade hon haft blod i ögonen och ett skärsår efter buteljen som hennes make klippt till henne med. Nu såg hon ungkarlen Claus med andra ögon.

Mord eller olyckshändelse – Varför hamnade von Bülow-arvtagerskan i koma?
Sunny von Bülow ska ha ärvt 100 miljoner dollar av sin far, som var chef för ett amerikanskt järnvägsbolag.

Utstrålade självsäkerhet

Han var motsatsen till prinsen, han var inte bildskön utan kraftig och tunnhårig. Men han ägde ett lugn, en självsäkerhet och en utstrålning som var tilltalande. Och han gillade tigrar! Paret ägnade sig åt ett långt förtroligt samtal, och gäster som nu återvänt till partyt såg att det rörde sig om mer än bara en tillfällig vänskap.

Den 6 juni 1966 gifte de sig i New York. Äktenskapet var lyckligt och 1967 fick de dottern Cosima. Deras adress var den slottsliknande herrgården Clarendon Court i miljonärernas paradis Newport, Rhode Island.

Men pengar betyder, som bekant, inte allt. Sunny hade redan innan äktenskapet berättat att hon led av diabetes typ-1, vilket gjorde att hon måste ta insulinsprutor. Deras familjeläkare rådde henne att ta det lugnt, hålla diet, äta vid fasta tider och motionera. Men han visste att Sunny struntade i råden han gav henne.

LÄS ÄVEN: Gjorde hon det eller inte? Alice Crimmins pekades ut som sina barns mördare

Medans Claus var bortrest, eller föredrog att sitta hemma i biblioteket och läsa, så gav Sunny ”järnet” med sina rika väninnor på klubbar och barer. Hon festade långt in på småtimmarna, kedjerökte, drack som en svamp – och vad som var än värre: slarvade med sina insulinsprutor. Hon hade också börjat knapra uppiggande, narkotikaklassade bantningspiller.

Ett hembiträde berättade senare att Sunnys frukost var en stor kopp svart kaffe och en handfull piller. Det gjorde förstås att hon mådde toppen, var vaken flera dygn i sträck och släpade med den återhållsamme Claus på nattklubbar. Det hände också att hon vid hemkomsten föll ihop i badrummet. Vid minst två tillfällen var det Claus som gav henne de livsviktiga insulinsprutorna.

Att paret von Bülow inte längre trivdes ihop var ingen hemlighet. Sunny tyckte att Claus hade blivit tråkig. Han, å sin sida, tyckte inte om hennes destruktiva livsstil med sprit och piller.

Anklagades för mordförsök

1979 diskuterade de på allvar att gå skilda vägar. De tänkte dock vänta tills dottern Cosima blivit något äldre.

Samma år tvingades Claus ännu en gång rädda Sunny genom att ge henne en insulinspruta. Hon hamnade i koma, men vaknade upp igen efter ett par dagar.

Året därpå, strax före jul 1980, ringde en uppjagad Claus till sjukhuset och bad dem skicka en ambulans och en läkare. Han hade hittat sin hustru livlös på golvet. Han misstänkte att hon glömt sitt insulin och gav henne därför en spruta. Men den här gången vaknade Sunny inte upp. Kanske hade hon själv
tagit sin spruta innan hon somnade, och att Claus andra spruta orsakat en överdos.

LÄS ÄVEN: Mannen som sköt John Lennon: ”Numera är jag helt ofarlig att släppa ut”

1982 anklagades Claus för mordförsök på sin hustru. Tekniska undersökningar visade att Sunnys, i vanliga fall, låga blodsockerhalt var skyhög, vilket kunde betyda att Claus medvetet gav henne för mycket insulin. En jury i Newport ville döma Claus till trettio års fängelse, men hans advokat Alan Dershowitz överklagade. Och nu inträffade en osedvanlig och möjligen desperat åtgärd från försvarets sida.

Istället för att hyra in extremt dyra stjärnadvokater anlitade man Eliot Spitzer, som var lärare vid Harvard Law School. Tillsammans med unga juridikstuderanden, som var ivriga att sätta tänderna i ett så känt fall, satte Spitzer och Dershowitz igång ett omfattande spaningsarbete.

Mord eller olyckshändelse – Varför hamnade von Bülow-arvtagerskan i koma?
Här ses Claus von Bülow lämna domstolen tillsammans med sin älskarinna Andrea Reynolds efter att han frikänts för mordförsök på sin fru.

Farlig livsstil

Det slutliga och avgörande beviset på Claus oskuld kom från en låssmed, som en tid efter att Sunny insjuknade kallades till Clarendon Court. Flera anställda berättade att de sett Claus låsa ett skåp som annars stod öppet. Slutligen hittades nyckeln. Åklagaren visade upp de sprutor som antogs komma från skåpet – men de visade sig ha spår av insulin på utsidan och inte insidan. Alltså kunde de inte använts till att spruta in
någonting i Sunny.

LÄS ÄVEN: Den fnittrande mormodern: Nannie Doss mördade 11 av sina egna familjemedlemmar

Det som slutligen friade Claus var läkarexperten Leo Dal Cortivo, som ansåg att Sunnys tillstånd berodde på sprit och olika droger som – tillsammans med hennes allvarliga diabetes – utan tvekan kunde orsaka dödsfall, eller i detta fall koma. Vad hon heller aldrig berättat var att hon försökt begå självmord genom att svälja hundra huvudvärkstabletter. Hon kom till sjukhuset i sista stund …

– Varför skulle jag rädda henne vid flera tillfällen om jag sedan ville mörda henne? sa Claus i en artikel.

Sunny von Bülow avled den 6 december 2008 efter 28 år i koma. Hon blev 76 år. Dottern Cosima är 55 år och gift med bankiren och greven Riccardo Pavoncelli.

Claus von Bülow dog den 25 maj 2019, 92 år gammal.

Här kan du läsa alla artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Mord eller olyckshändelse – Varför hamnade von Bülow-arvtagerskan i koma?
Annons
Scroll to Top