Pappan mördade hela sin familj – för att de skulle slippa skämmas

Under en månads tid stod lamporna på dygnet runt för att efter hand brinna ut, glödlampa efter glödlampa. Inne i det tilltagande mörkret låg fem människor mördade, och på skrivbordet i arbetsrummet låg ett brev från mördaren och väntade på att upptäckas.

Den 7 december 1971 anlände en polispatrull till 431 Hillside Avenue i Westfield. Oroliga grannar hade lagt märke till att belysningen i huset aldrig släcktes.

Familjen Lists hem i Westfield, New Jersey, det viktorianska huset Breeze Knoll, var något utöver det vanliga. Bland de nitton rummen i byggnaden fanns ett balrum, öppna spisar i marmor och ett överdådigt glastak.

Efter att ha tagit sig en titt på dörrar och fönster upptäckte en polisman att ett källarfönster var olåst, och man tog därigenom sig in i huset.

Det första polismännen lade märke till var ljudet av en radio som spelade högtidlig musik. Radion som stod på hade ställts in på en religiös kanal och ljudet av psalmer fyllde huset. Poliserna fortsatte in i hemmet, och det var när de kom in i balsalen, som användes som vardagsrum, som de gjorde den fruktansvärda upptäckten: där, ovanpå sovsäckar som lagts ut på golvet, hittades modern i familjen, ­Helen List, tillsammans med familjens tre barn: dottern Patricia, 16 år, och sönerna John och Frederick, 15 respektive 13 år gamla.


LÄS ÄVEN: ”Svarta pantern” begick fruktansvärda brott – åkte fast av en slump


De hade allesammans skjutits i bakhuvudet. 15-årige John hade råkat värst ut. Han hade skjutits med ett tio­tal kulor. De ­övriga hade död­ats med ett enda skott var.

Under genomsökningen av huset återfanns även barnens farmor, den 84-åriga Alma List, död två våningar upp. Hon hade dödats med ett skott ovanför vänster öga.

Poliserna stod inför det faktum att sånär en hel familj hade utplånats i huset på Hillside Avenue.

Familjefadern John List saknades.

Balsalen i vilken John Lists familj, förutom hans mamma, hittades död. Foto: Getty Images

John List fick sparken från sitt jobb

Polisen fruktade att även denne skulle återfinnas avrättad någonstans i hus­et. De misstog sig. Istället fann de ett brev från honom, på hans skrivbord, riktat till pastorn i familjens lutheranska kyrka.

I brevet tog John List på sig skulden för dödsskjutningarna. Han gav också sin förklaring till att han dödat hela sin familj, inklusive sin egen mor: för att bespara dem ett fattigare liv.

År 1971 hade John List fått sparken från den bank i New Jersey där han arbetade som ansvarig för revisionsavdelningen. Det var ett lukrativt arbete som gett familjen möjligheten att köpa sitt stora hus, som kallades för Breeze Knoll.

Vid 46 års ålder stod John List inför en ekonomisk katastrof, men valde att inte berätta det för familjen. Han lämnade hemmet varje dag, som för att gå till arbetet.

I själva verket tillbringade han sina dagar på den lokala järnvägsstationen. Där fördrev han dagen genom att läsa dagstidningen, och samtidigt försnillade han pengar från sin mors bankkonto. Att ta emot bidrag var inte något han kunde tänka sig. Istället valde han att ta livet av sin familj för att, som han skrev i brevet till sin pastor, bespara dem skammen och olägenheten av att vara medellösa.

ANNONS

Dödade hela sin familj

Han planerade dådet ingående. ­Efter att ha skickat barnen till skolan den ­9 november 1971 satte han sin pistol mot hustrun Helens bakhuvud, medan hon drack sitt morgonkaffe, och fyrade av. Därefter gick han upp till tredje våningen och sköt sin mor.

Nästa offer blev 16-åriga Patricia. Hon kom hem först från skolan och sköts omgående i nacken. Kort där­efter gick 13-årige Frederick samma öde till mötes. Efter att ha skjutit ihjäl Frederick tog John List en paus för att äta en smörgås. När han ätit klart kontaktade han sin bank. När han avslutat sina konton i banken satte han sig i bilen och körde till 15-årige sonen Johns skola för att titta på dennes fotbollsmatch.

Efteråt matchen körde han och John hem. Väl inne i huset sköt John List sitt eget barn i bröstet. Men John dog inte omedelbart, utan ett handgemäng uppstod som slutade med att John Sr sköt sin son med sammanlagt tio skott.


LÄS ÄVEN: 5 svenska seriemördare som satte skräck i landet


När alla var döda släpade han in kropparna, utom moderns, i balsalens mitt.

När John List dödade sin familj hade han redan avbokat mjölkleveranser, post och dagstidningen. I förväg hade han informerat barnens ­lärare om att familjen skulle resa iväg och besöka släktingar.

John List lämnade efter sig ett handskrivet avskedsbrev innan han försvann spårlöst: “Jag vet att det jag har gjort är fel. Jag är säker på att många kommer att undra över hur någon kan göra något sådant här.” Foto: TT

Det sista John List gjorde innan han låste Breeze Knolls entrédörr bakom sig för ­sista gången var att tända belysningen, starta radion, städa upp brottsplatserna, och med hjälp av en sax klippte han bort sig själv från alla de foton som fanns i huset. Där­efter klev John List ut i novembermörkret och försvann spårlöst.

New Jersey-polisen stod nu med en löst mordgåta, men utan dess mördare. John Lists bil hittades på Kennedy International-flygplatsen. Men därefter … inget. John List kunde vara precis var som helst i världen.

Det skulle dröja hela arton år innan han lokaliserades.

John Lists mamma Alma mördades även hon. Foto: TT

Levde under falsk identitet i 18 år

John List hade anlänt till Denver, ­Colorado 1972, under namnet Robert Peter Clark, och det var som Bob Clark han fick anställning som revisor vid en emballagefabrik.

Trogen sin religiösa bakgrund anslöt han sig till en lutheransk församling i trakten. Där mötte han Delores Miller, en arméanställd kvinna. De båda gifte sig 1985. År 1988 flyttade paret till Midlothian i Virginia, där de köpte ett hus efter att ”Bob Clark” fått anställning i en revisionsfirma.

Under tiden arbetade polisen med att söka ledtrådar till var John List kunde tänkas befinna sig.

Genombrottet lät vänta på sig, men det skulle komma med hjälp av tv.

I februari 1988 började tv-programmet Americas most wanted, en förebild för svenska programmet Efterlyst, att sändas. New Jersey-polisen började genast bearbeta de ansvariga för programmet för att få till stånd ett avsnitt där John List efterlystes. Inledningsvis var de programansvariga kallsinniga till idén, då man menade att List mycket väl kunde vara död. I maj 1989 föll man dock till föga och lät John List utgöra huvudpunkten för ett avsnitt av Americas most wanted.

I programmet visade man en lerbyst gjord av den forensiske konstnären Frank Bender, där Bender hade försökt få fram hur John List kunde se ut arton år efter sina mord.

Den åldrade versionen hade försetts med ett par glasögon av modernt snitt, istället för de typiska sextiotalsglasögon som gamla fotografier av List visade.

John List kunde gripas tack vare att hans nya frus väninna kände igen bysten som polisen låtit göra av hur han antagligen såg ut. Foto: TT

John List avslöjades av väninna

När John List och hans nya fru lämnade Denver och flyttade till Virginia lämnade de en gammal bekant till Delores bakom sig. Wanda Flanery hade varit med när List och Miller träffades. Hon hade fått intrycket av ett lugnt och städat par som passade bra med varandra.

I slutet av maj 1989 satt Wanda Flanery framför sin tv när Americas most wanted sände sitt avsnitt om morden i Westfield 1971. När lerbysten av den åldrade John List presenterades drog hon efter andan. Allt stämde exakt, inklusive formen på glasögonen. Dessutom var John List revisor och lutheran, precis som ”Bob Clark”. Wanda Flanery tvekade inte en sekund. Hon kallade till sig sin svärson och sa:

– Ring FBI, det där är min väninnas man.

Den 1 juni 1989 knackade polisen på hemma hos paret Clark. Det var hustrun Delores som öppnade, och hon berättade att hennes man var på jobbet. Kort senare greps John List på sin arbetsplats efter arton långa år på flykt undan rättvisan.

John List, 63, i rätten tillsammans med sin advokat. Foto: Getty Images

Rättegången mot John List hölls året därpå, 1990, efter att List identifierats via fingeravtryck.

Den 12 april 1990 dömdes familjemördaren till fem på varandra följande livstidsstraff. I en intervju 2002 sa List att han inte hade tagit sitt eget liv i samband med morden 1971 eftersom han hade varit rädd för att inte komma till himlen. Allt han nu önskade sig var att få återförenas med sin familj i livet efter detta.

Sex år senare uppfylldes den önskan. Den 21 mars 2008 dog John List i fängelset, i sviterna av lunginflammation, efter att ha avtjänat 18 år i fängelse – lika länge som han var på flykt undan rättvisan.

Vid tidpunkten för sin död visste John List sedan länge att de ekonomiska bekymmer han hade angett som anledning till att han 1971 kallblodigt sköt ihjäl sin mor, sin fru och sina tre barn hade kunnat trollas bort i en handvändning.

Huset Breeze Knoll hade brunnit ner till grunden året efter morden. Då hade det upptäckts att husets glastak var signerat Louis Comfort Tiffany, en av alla tiders största glaskonstnärer.

Det värderades i samband med den brand som förstörde det till 100 000 dollar, i dagens penningvärde runt 712 000 dollar, alltså omkring sju och en halv miljon kronor.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top