RECEPT FRÅN HJ

Sparrispaj med kallrökt lax

Den ljuvligt goda pajen med sparris och lax kan ätas varm, kall eller ljummen. Servera med en fräsch citronkräm.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 6 st salladslökar
  • 250 g grön sparris
  • 150 g skivad kallrökt lax
  • Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl riven lagrad ost t.ex. parmesan
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • citronkräm
  • rivet skal + saft av 1 citron
  • 3 dl crème fraîche
  • Garnering

  • sparristoppar
  • klippt krasse
  • skivade rädisor
  • citronskal
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.

3

Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Ansa och strimla salladslöken. Bryt av nedre delen av sparrisen och koka 2–3 minuter i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.

5

Ta undan några hela sparrisstjälkar och dela resten i mindre bitar. Fördela salladslök och sparrisbitar i det förgräddade pajskalet.

6

Äggstanning: Vispa ihop samtliga ingredienser och häll stanningen över fyllningen.

7

Lägg ner sparrisstjälk-arna varvade med laxskivor. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt.

8

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt.

9

Citronkräm: Blanda citronskal, citronsaft och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Vispa med elvisp till en stadig kräm. Förvara kallt.

10

Garnering: Toppa med sparris, krasse, rädisor och citronskal.


Recept