4 portioner
Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
6 salladslökar
250 g grön sparris
150 g skivad kallrökt lax
Äggstanning
4 ägg
1 dl crème fraîche
3 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost t.ex. parmesan
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
citronkräm
rivet skal + saft av 1 citron
3 dl crème fraîche
Garnering
sparristoppar
klippt krasse
skivade rädisor
citronskal
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Ansa och strimla salladslöken. Bryt av nedre delen av sparrisen och koka 2–3 minuter i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.
Ta undan några hela sparrisstjälkar och dela resten i mindre bitar. Fördela salladslök och sparrisbitar i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa ihop samtliga ingredienser och häll stanningen över fyllningen.
Lägg ner sparrisstjälk-arna varvade med laxskivor. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt.
Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt.
Citronkräm: Blanda citronskal, citronsaft och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Vispa med elvisp till en stadig kräm. Förvara kallt.
Garnering: Toppa med sparris, krasse, rädisor och citronskal.