RECEPT FRÅN HJ

Paj med sparris och kallrökt lax

Sparrispajen med kallrökt lax passar både på buffébordet och som ensamrätt. God såväl varm som kall och ljummen.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 st liten purjolök eller 5 salladslökar
  • 2 msk smör
  • 150 g riven parmesan eller västerbottensost
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk hackade örter t ex persilja eller dill
  • 250 g späd grön sparris
  • Ört- och pepparrotsvisp

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0.5 dl hackad dill
  • flytande honung
  • Servering

  • ärtskott
  • skivad kallrökt lax
  • ört- och pepparrotsvisp
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Svep in degbollen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.

2

Tryck ut degen i en avlång smord form med avtagbar kant. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter i ugnens mitt.

3

Fyllning: Strimla löken och fräs den blank i smör utan att den tar färg.

4

Blanda lök och ost och fördela i pajskalet. Vispa ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar och örter. Häll blandningen i pajskalet.

5

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Dela stjälkarna i passande längd och fördela i en rad i pajskalet.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajen ska ha stannat helt.

 

7

Pepparrotsvisp: Vispa crème fraiche länge så att den blir riktigt fast. Vispa grädden. Blanda grädde och crème fraiche. Blanda i pepparrot och dill och ringla över flytande honung. 

8

Servering: Toppa med ärtskott och servera med kallrökt lax och ört- och pepparrotsvisp.


Recept