• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Åksjuk? 12 tips som hjälper!

  Var tredje svensk har någon gång undvikit att resa på grund av rädsla för åksjuka. Här är tolv tips som hjälper dig klara av sommarens utflykter!

  Åksjuk? 12 tips som hjälper!

  Sommartid reser vi mycket, både med flyg, bil, båt, buss och tåg. För somliga är resan en härlig del av semestern – för andra är den en riktig plåga. Men det finns knep som lindrar åksjuka!

  1. Försök vara utvilad inför resan.

  2. Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Försök istället att äta lite men ofta under resans gång. Ska du resa tidigt på morgonen? Försök få i dig något litet innan avfärd för att få upp blodsockret.

  3. Ta pauser! Besvären kan mildras om du stannar, sträcker på benen och tar lite frisk luft.

  4. Undvik att läsa, det ökar risken för åksjuka. Lyssna istället på musik eller ljudböcker, det kan distrahera dig och få dig att tänka på annat än illamåendet.

  5. Vid resor med buss – försök sitta långt fram. Titta ut genom framrutan och fokusera på objekt som inte rör sig, såsom horisonten.

  6. Vid resor med tåg – försök få tag i en sittplats som är i tågets färdriktning så att du slipper åka baklänges. Försök även sitta i mitten av tåget för att minimera skakiga rörelser. Stanna kvar i ditt säte.

  Undvik att åka baklänges. Sitt i tågets färdriktning för att minska risken för illamåendet.


  7. Vid resor med flyg – försök få en plats nära planets vingar, där är det mest stabilt. Sitt kvar i flygstolen så mycket du kan.

  8. Vid resor med båt – sitt i mitten av båten, där gungar det minst. En del personer tycker att det känns bättre att sitta längst fram och se ut. Det allra bästa är att vara ute på däck, om vädret tillåter.

  9. Försök sova. Då påverkas du inte lika mycket av rörelseförändringar, eftersom balansorganen blir mindre känsliga när man sover. Lyckas du inte somna – ligg ner, blunda och slappna av.

  Att sova är ett bra knep för att slippa bli åksjuk.

  10. Oroa dig inte. Rädsla och ångest gör oss lättare åksjuka.

  11. Undvik starka dofter som parfymer, de kan göra att du mår mer illa.

  12. Ta läkemedel mot åksjuka. Det finns flera receptfria varianter som kan köpas på apotek.

  Källa: 1177 Vårdguiden, netdoctor, euroClinix.se.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!