RECEPT FRÅN HJ

Marängtårta till Mors dag

Fluffig vispgrädde, fin kräm och frasig marängbotten smaksatt med choklad. Kan det bli bättre? Den här tårtan går att förbereda i god tid. Vid serveringen lägger du ihop den och toppar med vispgrädde och söta jordgubbar.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar
12 röstande.

Du behöver

  • 6 stycken äggvitor
  • 3 deciliter strösocker
  • 2 matskedar kakao
  • 2 teskedar majsstärkelse
  • Fyllning:

  • 6 stycken äggulor
  • 1,5 deciliter strösocker
  • 4 deciliter vispgrädde
  • 1,5 matsked majsstärkelse
  • 100 gram smör
  • Garnera med:

  • 4 deciliter vispgrädde
  • jordgubbar
  • ätliga blommor, blad av mynta, citronmeliss eller citronverbena citronmeliss
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Botten: Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker, kakao och majsstärkelse och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en hård maräng.

2

Rita upp tre rundlar på bakplåtspapper, 24 cm i diameter. Bred ut marängen i rundlarna. Grädda i 1 timme och 30 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat.

3

Fyllning: Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta krämen av värmen och rör i smöret i klickar. Låt krämen kallna i kylskåp, tar ett par timmar.

4

Vispa grädden och skiva jordgubbarna. Lägg samman tårtan med kräm, grädde och jordgubbar. Toppa med vispad grädde och jordgubbar. Garnera med citronmeliss.


Kommentar:
Tips! Det är viktigt att ingen gula kommer med äggvitorna för då går det inte att vispa den till maräng.


Recept