RECEPT FRÅN HJ

Helstekt fläskkarré med potatis- och sparrissallad

Ta fram köttet i tid så att det får rumstemperatur. Det gäller speciellt helstekt kött.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg hel fläskkarré
  • Rubb

  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 4 krm cayennepeppar
  • 3 krm senapspulver
  • 4 krm mald ingefära
  • 4 krm svartpeppar
  • 4 tsk vitlökspulver
  • Pensling

  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 dl vatten
  • Potatissallad

  • 900 g delikatesspotatis
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g grön sparris
  • 70 g småbladig spenat
  • Dressing

  • rivet skal av en halv citron
  • saft av 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flytande honung
  • 0.5 kruka färsk basilika
  • Garnera med

  • persilja

Gör så här

1

Putsa köttet om det behövs. Blanda rubben. Blanda sirap och vatten i en skål.

2

Gnid in köttet med rubben. Lägg i rumstemperatur ca 1 timme.

3

Grilla köttet på indirekt värme i kolgrill med lock i ca 1 ½ timme eller till en innertemperatur på ca 80°. Vänd köttet emellanåt och pensla med sirapsblandningen.

4

Ta av köttet. Låt vila invirat i aluminiumfolie ca 20 minuter innan det skärs upp.

5

Tvätta och skiva potatisen. Skala och skiva vitlöken. Fördela potatis och vitlök med oljan i en långpanna med bakplåtspapper. Rosta strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Rör runt då och då. Ta ut, salta och peppra. Lägg på ett uppläggningsfat.

6

Bryt av basen på sparrisen och grilla den snabbt. Lägg den på potatisen tillsammans med ansad spenat.

7

Dressing: Tvätta och riv citronskalet. Blanda med citronsaft, olja, honung och grovhackad basilika. Vänd ner i den varma potatissalladen. Servera med picklade grönsaker.


Recept