RECEPT FRÅN HJ

Grillad laxsida med lime och stekta grönsaker

En härligt matig middag med grillad lax och stekta grönsaker. Laxen marineras i en läcker glaze för extra mycket smak. Servera med ris.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.75 dl japansk soja
  • 0.5 msk risvinäger
  • Finrivet skal och saft från 1 lime
  • 1 tsk maizena
  • 700 g laxsida med skinn
  • rapsolja att pensla gallret med
  • rostade sesamfrön
  • Stekta grönsaker

  • 250 g frysta sojabönor
  • 100 g babyspenat
  • 8 st salladslökar
  • rapsolja att steka i
  • salt
  • 1 msk finhackad inlagd ingefära
  • Servering

  • kokt basmatiris
  • ingefära- och chilisås

Gör så här

1

Pressa vitlöken och blanda med socker, soja, risvinäger, skal och saft från lime och maizena i en kastrull.

2

Låt allt koka i någon minut under vispning till en simmig glaze. Låt svalna. Lägg fisken, med skinnet kvar, i en bunke. Pensla med ­glazen runt om och låt ­sedan ligga kallt i glazen i 1 timme.

3

Pensla gallret med olja. Ta upp laxen ur bunken och låt det mesta av glazen rinna av. Grilla först skinn­sidan i ca 10 minuter. Vänd fisken med hjälp av stekspadar och grilla sedan den andra sidan i ca 10 minuter.

4

Lägg laxen på ett uppläggningsfat och strö över sesamfrön.

5

Stekta grönsaker: Tina sojabönorna. Stek sojabönor, babyspenat och salladslök i rapsolja i en stekpanna, lite åt gången. Salta. Rör ner ingefäran i de varma grönsakerna.

6

Servering: Servera laxen med de stekta grönsakerna, kokt ris och chilisås med ingefära.


Recept