RECEPT FRÅN HJ

Augustipaj med ost och tomater

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 250 g ricotta
  • 3.5 dl riven Västerbottensost
  • 4 st ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 24 st cocktailtomater
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk olivolja
  • Ugn: 225°, 200°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt degen vila i kylen 30 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en form, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna. Sänk ugnen till 200°.

3

Fyllning: Blanda ricotta och riven västerbottensost i en skål. Tillsätt ägg och rör ner grädde, 1 dl i taget. Salta, peppra och blanda väl. Fördela i det förgräddade pajskalet.

4

Halvera tomaterna, lägg på dem och grädda strax under ugnens mitt i 30 minuter.

5

Ta ut pajen, sockra tomaterna och ringla över olivolja.

6

Grädda pajen ytterligare 20 minuter.


Kommentar:
Augustipajen smälter i munnen och är perfekt till kräftor, men den passar givetvis också bra som ensamrätt.

Recept