RECEPT FRÅN HJ

Älggryta med enbär och svamp

Smakrik och lättlagad älggryta med klassiska inslag av svamp och enbär. Servera gärna älggrytan med kokta eller ugnsbakade rödbetor.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g älggrytbitar
  • smör
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 l vatten
  • 4 st lagerblad
  • 12 st krossade enbär
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 2 msk kinesisk soja
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk finhackad timjan
  • 250 g kantareller
  • Servering

  • pressad potatis
  • crème fraiche med hackade färska örter

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet runt om så att det får fin färg.

2

Skala och grovhacka löken. Skala morötterna och skär dem i knubbiga bitar. Vänd ner morötter och lök i grytan och tillsätt vatten så att det precis täcker köttet.

3

Koka upp och skumma av med sked. Tillsätt lagerblad, enbär, kryddpeppar och soja.

4

Koka på svag värme i ca 1 timme. Smaka av med salt, peppar och ev soja. Vänd ner timjan.

5

Ansa och stek svampen så att vätskan försvinner. Tillsätt smör och stek den klar. Vänd ner den i grytan. Koka upp.

6

Servering: Servera med pressad potatis och crème fraiche.


Recept