4 portioner
Du behöver
- 1 kg aubergine
- salt
- olivolja
- 2 dl riven parmesanost
Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 msk rosmarin
salt
nymald peppar
Ostsås:
75 g smör
0.75 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 krm riven muskot
salt
nymald peppar
200 g fetaost
Ugn: 250°/200°
Gör så här
Skär auberginerna i 1/2 centimeter tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en skärbräda och strö över salt. Låt stå 30–40 minuter. Torka av den vätska som bildats.
Pensla båda sidor med olivolja. Lägg auberginen på plåtar med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 250 grader, cirka 15 minuter.
Köttfärssås: Hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt färs och vitlök och stek den grynig under omrörning.
Tillsätt tomater, vatten, buljong och rosmarin. Koka sakta under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud såsen cirka 5 minuter. Rör då och då så det inte bränner. Smaka av med muskot, salt och peppar. Smula ner osten.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Varva aubergine, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås. Strö på riven parmesanost.
Gratinera mitt i ugnen cirka 40 minuter. Låt moussakan vila under folie cirka 10 minuter innan den serveras.