Hur nyttig är midsommarmaten? Här är favoriterna du kan njuta extra av

Det bästa med midsommar är trevligt sällskap och god mat. En bonus är att midsommarbuffén innehåller nästan bara nyttigheter! Här är några godsaker som du kan njuta lite extra av!

Köttbullar – rika på järn och protein

Hemmagjorda köttbullar innehåller mycket järn och är en bra proteinkälla. Järn behövs för att bilda hemoglobin som finns i blodet vilket hjälper till att syresätta kroppen. Genom att äta köttbullar laddar du kroppen med energi. Använd gärna nötfärs eller kycklingfärs med låg fetthalt och var sparsam med smöret när du steker dem.

Lax – gott om D-vitamin

Laxen finns i många olika varianter och är liksom sillen en god källa till protein, omega-3 och D-vitamin. Visste du att genom att äta 100 gram lax täcker du ditt dagliga behov av D-vitamin? Dessutom innehåller lax vitamin B6 som bland annat hjälper till med ämnesomsättningen.

Sill – gör gott för hjärta och hjärna

Sillen är rik på protein men även D-vitamin och omega-3, vilket vi svenskar generellt sett äter för lite av. Omega-3 är en essentiell fettsyra som kroppen inte kan bilda själv och det innebär att vi måste få i oss den via kosten. Omega-3 är bland annat viktigt för att hjärna och hjärta ska fungera normalt. Genom att äta sillen på midsommarfesten ser du alltså till att din kropp får i sig viktiga ämnen som den behöver. Se bara upp för feta såser som vissa sillsorter kan vara inlagda i.


LÄS ÄVEN: 5 saker du ska äta om du vill göra magen riktigt glad


Knäckebröd – för en hög mättnadskänsla

Knäckebröd innehåller mycket fullkorn och fibrer som är bra för matsmältningen och din tarmflora. Knäckebröd är också en god energikälla och väldigt näringsrikt och håller dig mätt länge! Var dock noga med att inte välja sorter som innehåller mycket socker och fett utan välj i stället knäckebröd med mycket fullkorn.

Rädisa – bra källa till fiber och magnesium

Rädisor är rika på viktiga näringsämnen som fibrer, C-vitamin, kalcium och magnesium. Magnesium stärker bland annat ditt skelett och immunförsvar. Magnesium behövs också för att kroppen ska kunna aktivera D-vitamin. Rädisor är även en bra källa till kalium vilket är ett viktigt ämne som hjälper till att sänka högt blodtryck.

Ägg – stärker hela din kropp

Ägg är en riktig näringsbomb och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Inte minst är ägg en väldigt bra proteinkälla som ger dig en hög mättnadskänsla. Dessutom är ägget rikt på E- och D-vitamin som tillsammans med selen stärker ditt immunförsvar.


LÄS ÄVEN: 7 nyttiga skäl att äta ägg varje dag – ät gott med gott samvete


Rödbetssallad – hjälper att sänka ditt blodtryck

Rödbetan är en superbeta full av fibrer och antioxidanter. Den innehåller mycket nitrat vilket enligt studier har visat sig ha en positiv effekt för hjärta och blodkärl och kan sänka ditt blodtryck. Undvik rödbetssallader med feta krämer och gör gärna en egen gjord på kvarg för att minska fetthalten!

Kokt potatis – näringsrik och mättande

Potatis går att variera i mängder men den kokta potatisen är faktiskt en av de nyttigaste formerna. Potatis innehåller en mängd olika mineraler, antioxidanter och vitaminer som magnesium, järn, fibrer och vitamin C. Dessutom innehåller potatis mycket vatten vilket tillsammans med fibrerna gör att du håller dig mätt längre!

Jordgubbar – kalorisnål efterrätt

Dessa röda och söta gubbar är fullproppade av C-vitamin och folat. Folat är bland annat viktigt för ämnesomsättningen och för att bilda röda blodkroppar. Dessutom innehåller jordgubbar väldigt få kalorier!

Gräslök – bra för hy och syn

Gräslöken är kanske nyttigare än vad man tror. Den här örten är fullproppad av mineralämnen, protein, A- och C-vitamin och fibrer. A-vitamin är till exempel bra för både din hud, syn och slemhinnor.


LÄS ÄVEN: Träna, njut, ät och andas – så får du en riktigt bra sommar


Scroll to Top