Träna, njut, ät och andas – så får du en riktigt bra sommar

Som vi har längtat efter sol och lediga dagar. Visst behöver vi vila. Men semestertider är också det perfekta tillfället att komma i lite bättre form, när både tid och energi finns. Här är 18 tips för en hälsosam sommar!

1. Ge plats för det goda

Sommaren brukar bjuda på roliga sociala tillställningar och vanligtvis också resor. Även om det är viktigt att du fortfarande äter nyttigt och tränar är det också viktigt att inte vara för hård mot dig själv när du till exempel dricker vin eller äter efterrätt. Det handlar om att hitta en balans. Det måste finnas plats att njuta då och då utan att få dåligt samvete.

2. Ett leende smittar av sig

Det är ett väldigt enkelt och gammalt råd som faktiskt fungerar: Le! När du ler gör du både dig själv och andra glada. Dessutom utsöndrar kroppen hormoner som endorfiner vilket gör dig positiv, ger dig energi och lindrar smärta. Det finns med andra ord många goda skäl att dra på smilbanden och visa sommarleendet lite extra.

3. Tänk alltid positivt

Vi är bra på att oroa oss och ha tankar som far runt i våra huvuden. Inte minst i vardagen då våra måsten är många och tiden är knapp. Men det är så viktigt att tänka positivt för det ger dig energi. Den ljuva sommartiden är det perfekta tillfället att träna din positivitetsmuskel, så påminn dig själv om att du inte får ut något bra av de negativa tankarna och träna på att flytta ditt fokus till det som ger dig glädje i ditt liv.

4. Glöm inte att andas

Många av oss glömmer bort att andas bra och djupt och i stället får vår kropp nöja sig med ytliga andetag. Ta dig tid under sommaren att andas hela vägen ner i magen. Det skapar ett lugn, tar bort stress från kropp och själ och känns bara riktigt bra. Du kan träna på djupandning i sängen när du vaknar, är på väg till stranden, sitter på ett kafé, ligger hemma i trädgården – var som helst! Det finns faktiskt ingen ursäkt att inte göra det.

5. Vad gör dig glad?

Det finns många saker att vara glad och tacksam över. Ibland glömmer vi bort det när vi är upptagna och har mycket att ta itu med. Men försök göra en lista där du skriver ner vilka saker som gör dig glad i sommar. Titta på den och ta fram den igen när du är tillbaka i vardagen – det är ett effektivt lyckopiller en grå måndag.

6. Var snäll mot dig själv

Ett väldigt enkelt men viktigt och bra råd är att vara snäll mot sig själv. Även om semestertiden ofta spenderas med familj och vänner, glöm inte bort att avsätta tid för dig själv. Har du en dag där du känner att du behöver lite egentid så prioritera det. Tid för dig själv gör också att du fyller på med energi så att du kan vara social efteråt.

7. Träna på morgonen

På sommaren är det ofta varmt och mellan klockan 12 och 15 är solen som starkast. Ibland kanske du känner dig utmattad på eftermiddagen på grund av värmen och därför kan det vara en bra idé att lägga träningspasset på morgonen när temperaturen inte är så hög. På så sätt kan du också njuta av resten av dagen med gott samvete.

8. Ut i naturen

Eftersom sommaren ofta bjuder på fint väder och naturen visar sin finaste sida är det självklart att flytta träningen utomhus. Gå en långpromenad eller hitta några bra motionsspår och utnyttja det faktum att du kan få lite solljus och frisk luft medan du rör på dig. Det gör dig glad och du förbränner fler kalorier än om du sitter på en bänk i parken.

9. Börja dagen med stretchning

Telefonen eller kaffet är ofta det första som många sträcker sig efter när väckarklockan ringer, eller hur? Prova att starta din morgon med lite rörelse innan dagen börjar. Det kan vara lite stretchning, magövningar på en matta eller några upphopp. Din kropp kommer att må bra av att röra på sig så fort du klivit upp ur sängen.

10. Variera din träning

Det är lättast att träna när det är roligt, energigivande och när du känner dig duktig. Därför är det viktigt att det inte blir ett tråkigt måste. Variera din träning så att du inte tröttnar på den. Du kan enkelt kombinera en yoga med löpning eller hemmaträning med övningar på mattan.

11. Träna med en vän

Det kan vara svårt att hålla motivationen uppe, men påminn dig själv om att det är viktigt att inte förstöra din form bara för att det är sommar. Det kan vara motiverande att träna med en vän eller en familjemedlem så att man kan peppa och hålla koll på varandra. Se till att du har dina träningstider skrivna i kalendern och planera framåt.

12. Inspireras på sociala medier

Saknar du inspiration till vad eller hur du ska träna så finns det mycket inspiration att hämta på sociala medier. Där kan du hitta övningar som du kan göra i stugan, olika löpprogram eller utmaningar som kan hålla dig motiverad. Kanske upptäcker du en helt ny träningsform som gör sommarträningen till en ny rolig upplevelse.

13. Fokus på det gröna

En av de bästa sakerna med sommaren är allt som växer och gror. Naturen är vacker, blomstrande och inte minst grön. Se till att äta varierat som alltid, men ha extra fokus på det gröna. Gör läckra sallader och lägg broccoli, salladslök och sparris på grillen. Det mättar och dessutom får du i dig vitaminer som är viktiga för kroppen!

14. Frukt till dessert

Det ska finnas plats att kyla ner kroppen med en glass en varm sommardag. Men istället för att fylla frysen med glass från matbutiken, fyll på med läckra frukter och bär. Gör till exempel en skål med jordgubbar, byt ut grädden mot lättmjölk och vänj dig vid att äta frukt till efterrätt.

15. Kvalitet före kvantitet

För många av oss hör ett glas bubbel eller en kall öl till det varma vädret och i måttliga mängder är det inget som kommer förstöra din form. Men vi kan inte komma från att sommardrinken innehåller många kalorier och därför är det bra att följa principen “kvalitet före kvantitet” genom att skruva upp kvaliteten och ner på mängden av det du dricker. Ett annat sätt att begränsa kaloriintaget är att då och då byta ut rosévinet mot ett glas bubbelvatten med is och lite citron, gurka, mynta eller bär.

16. Håll koll på vätskebalansen

Sol och värme är härligt men det betyder också att du måste dricka extra mycket vatten. Din kropp kommer alltid att vara mer i balans om den får i sig tillräckligt med vätska. Därför är det en bra idé att alltid ha en flaska med dig när du är på språng eller ligger på stranden. Se till att fylla på den några gånger under dagen.

17. Ta med nyttiga mellanmål

Du stöter på många frestelser under sommaren, så förbered dig innan du till exempel går till stranden. Ha alltid några nyttiga mellanmål i väskan – det kan vara babymorötter, små gurkor, ärtor, körsbär, meloner eller persikor. När hungern slår till kan du lättare undvika att hamna i snabbmatsfällan eller andra ohälsosamma alternativ.

18. Protein är din vän

Det är ingen hemlighet att det finns många ohälsosamma mellanmål som innehåller mycket kalorier. Därför är det viktigt att du äter en proteinrik kost så att du håller dig mätt under en längre tid och på så sätt slipper stilla din hunger vid varje glasskiosk du ser i sommarvärmen.

Scroll to Top