7 nyttiga skäl att äta ägg varje dag – ät gott med gott samvete

Ägget är kanske den viktigaste symbolen för påsken och under högtiden äter vi svenskar miljontals ägg. Här är sju goda skäl att äta ägg med gott samvete – även när det inte är påsk!

7 hälsofördelar med ägg

1. Fulla med vitaminer och mineraler

Ägg är en riktig hälsobomb och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Dessutom är de fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De flesta hittar du i gulan!

2. Skyddar mot infektion

Ägg innehåller flera vitaminer och enzymer som är viktiga för vårt immunförsvar, bland annat E- och
D-vitamin. Tillsammans med E-vitamin spelar selen en viktig roll och skyddar ­kroppen mot oönskade bakterier och ­infektioner.

3. Bra för synen

Lutein och zeaxantin är två näringsämnen som finns naturligt i ögat och som skyddar näthinnan. De fungerar som antioxidanter och ägg innehåller båda! Genom att äta ägg skyddar du dina ögon och motverkar dålig syn och ögonsjukdomar som grå starr.

4. Förbättrar minnet

Äggulan är en rik källa till kolin, ett ämne som ­påverkar nervsignalerna i hjärnan. Studier visar att genom att äta mat som innehåller kolin förbättrar du både minne och ­reaktionsförmåga.

5. Stärker skelettet

Ägg innehåller en hel del ­kalcium som gör ditt skelett starkare och förebygger ­benskörhet. Kalcium är ett livsnödvändigt ämne för skelett och tänder men det är också ­viktigt för en normal nerv­funktion och blodkoagulation.

6. Gör dig piggare

Järn och D-vitamin är de vanligaste ­näringsbristerna och de kan leda till trötthet, nedstämdhet och huvudvärk. Vår kropp behöver järn och D-vitamin för att må bra och ägget är en bra källa för att få i dig båda.

7. Lättare att hålla vikten

Förutom att vara full av viktiga vitaminer och mineraler så är ägg en väldigt bra proteinkälla. Proteinet gör så att du känner dig mätt längre och genom att äta ägg minskar du risken för småätande. Dessutom går ägg att variera i mängder och är ett ganska ­billigt alternativ!

Är ägg bra eller dåligt för kolesterolvärdena?

Du kanske har hört att ägg, särskilt äggulan, innehåller stora mängder kolesterol som är farligt för hjärtat? Tänk om! Faktum är att en internationell studie med stöd av Hjärt-Lungfonden visar att en måttlig äggkonsumtion inte ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det är sant att ägg innehåller mer kolesterol än många andra livsmedel men att äta ägg behöver inte betyda att kolesterolnivåerna i blodet höjs. Levern producerar det mesta av kolesterolet och hos de flesta människor som äter ägg tillverkar kroppen mindre kolesterol för att stabilisera kolesterolnivåerna.

Oavsett om du är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-kärlsjukdom så är ett ägg om dagen helt ofarligt för de flesta människor. Är du frisk kan du naturligtvis äta fler!

Källa: Hjärt-Lungfonden och Livsmedelsverket.

 

Scroll to Top