Yoghurt håller tarmen frisk
Yoghurt innehåller levande mjölksyrabakterier (pro-biotika) som håller tarmen frisk. Probiotika kan hjälpa mot problem som diarré, förstoppning och gaser. Syrade produkter som yoghurt är bra för tarmhälsan i allmänhet och kan motverka inflammationer, astma och allergier. Probiotika stärker också immunförsvaret.
Bönor gynnar matsmältningen
De oansenliga bönorna är en fantastisk källa till kostfibrer (prebiotika). Vi bör få i oss cirka 30 gram fibrer per dag men de flesta av oss får bara i sig hälften av det. Bönor, linser och ärtor kan råda bot på det. Baljväxter är billig och nyttig mat. En del undviker bönor och ärtor för att slippa gaser. Men forskning visar att bönor inte alls är så gasbildande som man tror. Magen vänjer sig ganska snabbt. Bönor innehåller också mycket protein och har många andra hälsofördelar.
ANNONS
Fullkorn hindrar förstoppning
Fullkorn är spannmål som mals eller används med skalet på vilket innebär att alla mineraler, vitaminer och fibrer finns kvar. Fibrerna är olösliga, vilket betyder att de inte löser sig i vatten. Och det är mumma för matsmältningen. Fullkorn fungerar som ett bulkmedel som får fart på avföringen – om du också dricker tillräckligt mycket vatten. Havre och korn innehåller även lösliga fibrer (betaglukan) som göder de nyttiga bakterierna i tarmen. Ju fler goda bakterier desto mindre sjukdomsframkallande baciller. Betaglukan sänker dessutom kolesterolet och stabiliserar blodsockret.
Fänkål är bra mot gaser
Fänkål ser ut som en blandning mellan lök och bladselleri men smakar härligt av anis. Den nyttiga grönsaken är rik på fibrer som motverkar förstoppning och gör att magen sköter sig. Men det mest spännande är att fänkål innehåller ett ämne som hämmar kramp i magsäck och tarmar. Fänkål – även fröerna – är bra för matsmältningen och motverkar gaser.
Grönt är skönt för magen
Gröna grönsaker som spenat, grönkål, broccoli och brysselkål är utmärkta källor till olösliga fibrer som sätter fart på matsmältningen. Fibrerna suger också åt sig kolesterol och för det ut från tarmen. Gröna grönsaker är rika på magnesium som kan bidra till att lindra förstoppning och förbättra tarmrörelsen. De innehåller också en särskild sockerart som heter sulfoquinovose och som håller de onda bakterierna borta och får de goda bakterierna att frodas i tarmen.