Eva lämnade ekorrhjulet och startade garnaffär: ”Det var min dröm”

När Eva Byström fick lite pengar efter sin mamma vågade hon språnget. Hon sa upp sig från sitt vd-jobb och öppnade egen garnbutik. Sedan dess har Schyssta nystan bara vuxit och vuxit med stickkafé och ambulerande butik.

Trots att Eva Byström trivdes med sitt jobb som vd för ett rekryteringsföretag så fanns drömmen om att driva en garnbutik där man kunde samlas. När livet förändrades för fyra år sedan gjorde hon slag i saken och ”Schyssta nystan” föddes. En plats där man kan både sticka och diskutera livet.

Eva Byström

Ålder: 54 år.
Familj: Make Hasse, barnen Olle, 25, Petter, 24, och Lisa, 17.
Bor: I Duvbo, Sundbyberg, utanför Stockholm.
Gör: Driver garnbutiken Schyssta nystan, har en Youtubekanal där hon pratar stickning varje fredag, anordnar stickträffar för andra stick- och garnnördar.

– När min mamma blev sjuk, och vi förstod att det inte fanns någon bot, tog jag ut närståendevård och var med henne den sista tiden. Hela tiden, både hemma och senare på sjukhuset hade jag en stickning med mig, berättar Eva Byström.

Kreativiteten och att skapa med händerna har funnits med ända sedan hon var barn. Hennes mamma var slöjdlärare och under Evas uppväxt sydde och stickade de hemma. Dessutom läste hon en bok om en kvinna som hade garnbutik och kafé dit stickintresserade kom, tog fram sina garner och stickade tillsammans. Den drömmen låg och puttrade i bakhuvudet och när hon skulle återgå till sitt jobb som vd satte hon sig ner och funderade.

– Det var min dröm och när jag fick ut lite pengar efter mamma så kände jag att jag inte ville springa tillbaka till ekorrhjulet igen. Jag hade mitt startkapital och det kändes som rätt tidpunkt i livet, så jag sa upp mig och började köpa in garn och startade webbutiken, berättar Eva.

Den rullande garnaffären blev snabbt populär.

Bjöd in till stickkafé

Vilket garn hon skulle köpa och hur mycket visste hon inte, men hon utgick från sig själv och eftersom hon helst stickar i naturliga material så blev det så. Att starta kanaler på sociala medier stod också på att göra-listan och snabbt fick hon upp en Facebooksida och bjöd in till stickkafé.

– Jag tänkte att vi kunde sitta några stycken i den delen i mitt hus där jag hade garnerna men det kom trettio personer och sedan bara ökade det. Jag fick sluta med att ha öppna inbjudningar för det blev för trångt, men så roligt, säger Eva.

Fler och fler hörde av sig till Eva och ville ha svar på alla möjliga frågor om garn, stickor och mönster och butiken växte snabbt.

– Många hade det jobbigt under pandemin men för mig var det tvärtom. I och med att alla blev så digitaliserade hörde ännu fler av sig. Jag startade min Youtubekanal och sedan dess så sänder jag en kvart varje fredag då jag pratar stickning, garner och mönster. Ibland har jag en gäst med i programmet, säger Eva.

Att slå sig ner framför datorn, ratta in Schyssta nystan på Youtube med sin stickning och en kopp kaffe blev för många ett sätt att umgås och Evas dröm växte snabbt. Nu, cirka fyra år senare, har hon inrett en del i huset som hon kallar Lysmasken efter beteckningen på huset, där hon har öppet två eftermiddagar i veckan och på lördagar.

– När jag har öppet kan man komma hit och sticka med andra eller köpa garn och snacka stickning. Jag har satsat på att ha garn i naturmaterial som ull, bomull, lin, silke och viskos och i alla prisklasser, säger Eva.

Förutom att Eva säljer garn och har stickkaféer så har hon alltid en stickning i handen. På släktträffar, när hon träffar vänner och när hon satt vid sin mammas sjukhussäng så höll hennes mamma i nystanet medan de pratade och Eva stickade.

I Evas van råder det ingen tvekan om vad det handlar om. Till och med sätesklädseln är full med garnnystan!

Har en rullande garnbutik

På tunnelbanan har hon alltid en stickning i knäet och ibland vågar sig någon fram och frågar vad det ska bli, eller berättar att de också stickar. Hon gör egna mönster och svarar ständigt på frågor om stickning och garner.

– Jag älskar kundservice och tycker det är så roligt att folk hör av sig. Nu säljer jag så mycket att jag inte kan ha öppet mer än jag har. Alla andra dagar packar och skickar jag garn och planerar stickträffar, säger hon.

För ett par somrar sedan var hon på Gotland på semester och när hon en morgon gick ut för att köpa bröd i den mobila brödbilen så kom hon på att hon ville ha en bil som hon kunde ha med på stickträffar runt om i Sverige. Sagt och gjort, hon köpte en van, målade om den med den karaktäristiska Schyssta nystan-logotypen på och sedan dess är det en rullande butik.

– När jag medverkade på syfestivalen sist så körde jag in hela bilen, slog upp dörrarna och så var allt på plats. Supersmidigt! I vanen fanns redan hyllor som jag målat i glada färger som rosa och turkos och som jag fyllde med garnnystan. I förarhytten har jag limmat fast blommor och insekter som jag fått hjälp att virka, så det är som att åka omkring i en sommaräng, säger Eva med ett leende.

Eva behöver bara öppna bilens lastutrymme så har hon en butik med sig att sälja från.

85 personer samlades för att sticka tillsammans

Vanen är självklart med på alla stickträffar hon anordnar ihop med andra företagare, både på kaféer och i klädbutiker. När det kommer in någon i hennes butik eller hör av sig på sociala medier som säger sig inte kunna sticka, tar hon det som en utmaning.

– När jag har öppet i min butik kan man slå sig ner en stund, ta en kaffe och träffa likasinnade. Vi kallar det för ”yarnis”, alltså som ett fritids fast på vårt vis. Där kan man diskutera garner och färger i all evighet. Och om någon vill lära sig sticka så finns det många som kan hjälpa till, om inte jag hinner. På somrarna sitter vi i min trädgård, då kan vi vara många fler än under de kalla årstiderna, säger Eva.

I somras samlades 85 glada stickare på Kastellholmen i Stockholm. I solskenet satt människor med garn och stickor och händerna gick konstant. Det pratades om tröjor, halsdukar och västar som stickades, sticktekniker och Eva sålde mönster och garn ur sin van.

– Det är så härligt, för alla är så vänliga och glada och det finns varken prestige eller prestationskrav. Det är något visst med att skapa med händerna och dessutom få det som man själv vill. Man kanske har ett plagg hemma som man vill sticka en tröja till eller så gör man en tröja längre än på mönstret, eller i en speciell färg. Man får det precis som man vill, säger Eva.

Eva är sällan utan en stickning i händerna.

Fantastiskt att skapa tillsammans

Att det skulle gå så fort eller så bra att ta klivet bort från kontorsjobbet till att förverkliga drömmen om en garnbutik var inte Eva beredd på. Att det skulle funka trodde hon, men att intresset var så enormt som det är nu, det kunde hon aldrig föreställa sig.

– Min dröm, så som jag såg det framför mig, har gått i uppfyllelse. Det är något med att sitta tillsammans och skapa som är svårslaget. Att vara omgiven av färger och skapande ger en fantastiskt vänlig stämning som kommer av att man har ett gemensamt intresse, säger Eva.

Nu funderar hon på att ta med sig vanen och åka ut i landet och anordna fler stickträffar. Hennes kunder vill att hon ska komma till just deras stad och det kanske blir så.

– Det är något med alla de här mänskliga mötena som är så härligt. Man pratar, låter händerna skapa och plötsligt blir samtalen intima och personliga. Man öppnar upp om saker som är svåra och får stöd. Och det fina med stickning är att alla stickar utifrån sina egna förutsättningar och hur man vill. Det finns inga måsten. Det är bara roligt, säger Eva.

ANNONS

Scroll to Top