Se Monikas temperaturfilt – mönstret visar vädret i Lycksele

En filt som visar temperaturen dag för dag under ett helt år. Det var Monikas ovanliga stickprojekt förra året. – Det var vädret som bestämde mönstret.

Monika Thelin håller upp sin, vid det här laget riksbekanta, temperaturfilt framför kameran. Varje dag under förra året kollade hon temperaturen och stickade med en färg som visade hur varmt eller kallt det var just den dagen i Lycksele.

– När man tittar på filten ser man att vi egentligen hade en ganska dålig sommar förra året. Det var bara sex dagar som temperaturen kom upp över 23 grader mitt på dagen, säger hon och pekar på det röda partiet mitt på filten.

Monika Thelin

Ålder: 80 år.
Familj: Sambon Janne, 79. Tre barn, sex barnbarn och två barnbarnsbarn.
Bor: I Lycksele.
Gör: Pensionär.

Monikas temperaturfilt innehåller sammanlagt 22 garner i olika färger – från olika nyanser av blått till grönt, gult och rödaste rött. Det är en helt unik filt med ett unikt mönster som dag för dag visar hur varmt det var klockan tolv på dagen.

Idén till att sticka en temperaturfilt fick hon för några år sedan, när hon läste om andra som haft liknande stickprojekt.

– Det var alltså inte min idé, men man kan säga att jag vidareutvecklade den, berättar Monika som alltid har älskat att sticka.

Monika behövde bara jobba med filten 20 minuter om dagen. Foto: Privat

Har alltid flera projekt i gång

Genom åren har det blivit många tröjor, strumpor, halsdukar och vantar till barn och barnbarn och hon har alltid ett par stickprojekt på gång samtidigt.

– Det måste man ha, säger hon. Men min specialitet är babyfiltar. Jag har stickat babyfiltar till samtliga barnbarn och barnbarnsbarn med deras namn och födelsedatum. Även vänners barnbarn har fått babyfiltar. Sammanlagt har det blivit ett 20-tal.


LÄS ÄVEN: Sticka mysig mössa till baby – enkel beskrivning


Det var under hösten 2021 som tanken på att sticka en temperaturfilt mognade och hon bestämde sig för att sätta igång på nyårsdagen 2022. Varje färg representerar ett intervall på fyra grader.

Temperaturstickningen har varit en perfekt hobby för den pensionerade mellanstadieläraren Monika.

– Vitt är noll grader och minusgraderna representeras av olika nyanser av blått. Under 24 grader blir det lila. På plussidan går det från ljusgrönt till olika nyanser av gult och orange. Över 20 grader går färgskalan från rosa till rött, förklarar Monika. Foto: Privat

Stickade ett varv om dagen

– Jag har stickat ett varv på 250 maskor varje dag till filten och det har inte tagit mer än 20 minuter per dag.

Att filten sedan blev mycket lik det italienska Missonimönstret är en ren slump, menar Monika.

ANNONS

– De har jag aldrig hört talas om. Men vad kul, eftersom Sardinien är mitt paradis och jag har många vänner där. Det ska jag genast kolla upp.

I år har Monika inlett ett nytt stickprojekt. Men den här gången stickar hon inte en hel filt utan bara en remsa.

– Det roliga är att man sedan kan lägga den mot filten från 2022 och se exakt hur temperaturen växlat mellan de två åren, säger hon.


LÄS ÄVEN: Ulla vill sticka 1000 tröjor till barnhemsbarn: “Jag vet att de kommer till nytta”


Scroll to Top