Anita virkar nallar till Operation Smile – har samlat in 200 000 kronor

Anita Leijonberg i Landskrona hade redan virkat allt hon kunde komma på till barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Då fick hon se ett inslag på tv om Operation Smile och insåg att hon hade möjlighet att göra en insats.

Det första man lägger märke till när man kommer hem till Anita Leijonberg är en färgglad virkad nalle. Sedan en till. Och en till. Och en till …

I soffan i vardagsrummet sitter nallarnas upphovskvinna med ett par garnnystan på bordet framför sig och en virknål i händerna.

– Jag tror att jag är född med en virknål i händerna, säger hon med ett skratt. Jag har varit tokig i att virka i hela mitt liv.

Hemmets Journal är på besök hemma hos Anita i Landskrona. Hon utnämndes nyligen till ”vår absolut största privata givare” av Operation Smile, en medicinsk hjälporganisation som åker till fattiga länder med underutvecklad sjukvård för att gratis operera barn som fötts med läpp-käk-gomspalt.

Anita Leijonberg

Ålder: 82 år.
Familj: Särbo med Göran, 81. Sju barn, tolv barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Bor: I lägenhet i Landskrona.
Gör: Pensionerad undersköterska.
Aktuell: Samlar in pengar till Operation Smile, bland annat via Facebooksidan ”En nalle för ett smile”. Håller även i målarkurser.

Operation Smile är en organisation som gör skillnad och som vi har skrivit om tidigare i ett flertal artiklar. Barn som varit utstötta på grund av sina medfödda missbildningar får efter operationen ett vackert leende och kan skratta som sina jämnåriga vänner.

Det är snart fyra år sedan Anita började virka sina nallar till förmån för organisationen. Hittills har hon sålt 500 och samlat in drygt 200 000 kronor, vilket bidragit till att nästan 100 barn har kunnat få en operation för sin läpp-käk-gom-spalt.

I utnämningen skriver Operation Smile: ”Därmed bidrar Anita till att sprida massor av nya leenden och ge barn världen över en nystart i livet.”

– Jag har sett bilder på barn som har blivit opererade tack vare pengar jag har samlat in och det värmer i hjärtat, säger Anita.

Anita virkar i stort sett varje dag. Ofta har hon en ljudboki öronen och då går hon in i en bubbla och kan hålla på länge.

Virkade 1,2 kilometer halsduk

Allt började med att hon såg ett reklaminslag på tv om att Operation Smile behövde månadsgivare för att kunna hjälpa fler barn som fötts med läpp-käk-gom-spalt.

Hon blev djupt berörd av bilderna på barnen som fötts med förvridna munnar och som i resurssvaga länder inte kunde få hjälp av sjukvården. Det var då hon kom på att hon kunde virka nallar och sälja dem till förmån för Operation Smile.

– Jag tänkte på barnen och på att alla barn vill ha en nalle, säger hon.

Tanken på att virka nallar på löpande band kom perfekt för Anita. Hon började få slut på virkprojekt. Barn, barnbarn och till och med kommande barnbarnsbarn hade hon redan virkat det mesta till.

För att få utlopp för sin ”virkmani” hade hon till och med varit med och virkat en tiondel av den 12 kilometer långa Landskronahalsduken, som en grupp handarbetsentusiaster skapade till Landskrona stads 600-årsjubileum 2013. Anita virkade alltså själv 1,2 kilo-meter halsduk.


LÄS ÄVEN: Ulla vill sticka 1000 tröjor till barnhemsbarn: “Jag vet att de kommer till nytta”


– Jag började få ont om virkprojekt. Jag hade precis virkat en massa nallar och kramdjur till mina kommande barnbarnsbarn och det kändes tomt. Därför kom projektet med nallarna perfekt för mig. Det fyllde vakuumet.

Anita fick sin passion för virkning när hon var 4, 5 år gammal.

– Jag var mycket hos min mormor i Trollenäs när jag var liten och hon var också virktokig. Varje ledig stund satt hon i korgstolen med ett garnnystan och en virknål.

Anita var nyfiken och hängde över axeln på henne för att se hur hon gjorde. Till slut tröttnade mormodern på ”hängandet” och gav Anita en virknål och en introduktion i den speciella handarbetstekniken.

Från den dagen har hon varit fast i virkandet.

– Jag har även stickat, sytt och broderat i hela mitt liv, men jag har alltid tyckt att virkningen varit det roligaste.

I början virkade Anita nallar till sina kompisar och kompisarnas kompisar. Alla hennes nallar är lika stora och har samma modell. Det enda som skiljer dem åt är färgerna och mönstren på tassarna och bröstet.

Anita har hittills sålt runt 500 nallar.

Anita virkar varje dag

– Jag har aldrig virkat efter något mönster. Det behöver man inte när man har virkat så mycket som jag har gjort genom åren.

Den första tiden köpte Anita själv garnet och hon fyllde nallarna med vadd från kuddar som hon köpte billigt i en butik.

– Varje nalle kostade 35–40 kronor i garn och fyllning. Jag sålde dem sedan till folk i min bekantskapskrets för 400 kronor – pengar som jag sedan oavkortat skänkte till Operation Smile.

Snart spred sig ryktet om Anitas välgörenhetsnallar. När hon läste att två tjejer skulle cykla från Malmö till Stockholm för att samla in pengar till Operation Smile såg hon till att de hade var sin nalle i sina cykelkorgar.


LÄS ÄVEN: Mette virkar gosedjur till rädda barn: “Nu kan de ge tröst åt barn från Ukraina”


När Operation Smile sedan uppmärksammade Anita och hennes nallar som en av organisationens viktiga månadsgivare tog det fart ordentligt.

– Plötsligt fick jag massor av beställningar på nallar via min Facebooksida och telefonen började ringa i ett. Det var folk från Trelleborg i söder till Kiruna i norr som ville beställa mina nallar, berättar hon.

Den stora efterfrågan stressade inte Anita. Hon virkar ändå varje dag och hon blev glad när hon tänkte på att hennes nallar kunde sprida glädje på två sätt: för barnen som får dem och – förstås – för barnen som kan få en livsavgörande operation tack vare dem.

– Det är mest mormödrar och farmödrar som köper nallarna åt sina barnbarn. Det händer att även nyblivna föräldrar kontaktar mig, men det är mest äldre som köper dem.

Anita har ett 50-tal färdiga nallar hemma som väntar på att bli sålda.

Pengarna går oavkortat till Operation Smile

Det är en del arbete med varje nalle, men det är ett arbete som Anita trivs med.

– När jag sätter mig och virkar i soffan och har en ljudbok i öronen försvinner allt omkring mig. Då går jag in i en bubbla och kopplar verkligen av. Jag brukar också virka samtidigt som jag tittar på tv. Så fort frukosten är avdukad slår jag på Nyhetsmorgon och virkningen kommer fram.

Anita kan inte säga exakt hur lång tid det tar för henne att virka en nalle eftersom hon aldrig gör en klar från början till slut.

– En dag kan jag virka till exempel åtta kroppar till nallarna, en annan dag benen och huvudena.

Det händer att hon får önskemål om hur nallarna ska se ut. Hon har virkat en nalle i samma färger som beställarens favoritfotbollslag.

– Och en man skrev att hans fru kallades Humlan och undrade om jag kunde göra en randig som en humla till hans fru, och det gjorde jag.

I lådor hemma i lägenheten har Anita ett 50-tal nallar som hon väntar på att bli sålda. Och lagret fylls hela tiden på.

– Min dröm är att en dag få träffa och krama ett barn som blivit opererat av Operation Smile. Men pengarna jag samlar in ska gå till operationer och inte till sådana resor, så jag nöjer mig med att se bilder på barnen.

Jean bor i Rwanda och är ett av många tusentals barn som fått hjälp av Operation Smile. Foto: Peter Stuckings/Operation Smile

Stötta Operation Smile

Vill du också hjälpa ett barn få leendet tillbaka? Du kan skänka en gåva till Operation Smile på följande sätt:

  • Swish: 900 2221
  • Bankgiro: 900-2221
  • Plusgiro: 90 02 22-1

LÄS ÄVEN: Curt skänker aktievinst till skolbygge i Nepal: ”Meningslöst att ta pengarna med sig i graven”


Scroll to Top