Curt skänker aktievinst till skolbygge i Nepal: ”Meningslöst att ta pengarna med sig i graven”

Curt Holmbäck i Västerås är den fattige målarlärlingen med trasiga skor som tjänade en förmögenhet på aktieaffärer. Men istället för att lägga pengarna på hög använder han dem till välgörenhetsprojekt för barn. Just nu handlar det om att bygga en skola i Nepal.

Den gamla skolan i Pratappur i Nepal, nära den indiska gränsen, förstördes helt i översvämningar 2017. Undervisningen för 84 elever bedrivs i en temporär byggnad som är farlig, mörk och svämmar över varje år.

Men snart ska en ny skola byggas upp från grunden och den blir finare än någonsin.

Det sker tack vare 78-årige Curt Holmbäck i Västerås som skänker minst 750 000 kronor till skolbygget.

– Budgeten ligger på en miljon kronor, jag har redan skänkt halva den summan. Sedan har jag lovat att skänka lika mycket som andra givare skänker, upp till en miljon kronor. Men kommer det inte in tillräckligt med pengar från annat håll så ställer jag upp med det som fattas, säger Curt.

Innan monsunregnet drar in över Nepal i juni ska en skola med sju klassrum, riktiga toaletter och skolgård där barnen kan leka stå klar. Och den ska klara eventuella översvämningar och jordbävningar.

Curt är en välgörare av stora mått som genom åren skänkt miljontals kronor till bland annat Operation Smile och andra organisationer.

– Jag vill med egna ögon se hur mina pengar gör nytta, säger han.

Ville bygga skola

Hans senaste, och hittills största välgörenhetsprojekt i pengar räknat, hänger ihop med att han träffade Björn Söderberg, en svensk entreprenör som bor i Nepal. Han flyttade dit som 19-åring och har efter det etablerat ett framgångsrikt it-företag. Han har också startat byggfirman Build Up Nepal för att bygga upp Nepal efter den svåra jordbävningen för sju år sedan.

–Jag läste om den här killen och blev fascinerad. Samtidigt förstod jag att barnen i Nepal hade det svårt efter jordbävning och översvämningar där bortåt 5 000 skolor försvunnit. Jag blev vän med Björn via Facebook och vi etablerade en kontakt. Jag sa att jag gärna ville hjälpa till att bygga upp en skola via hans byggfirma. När han var i Göteborg i början av september träffades vi.

Det finns många byar i Nepal som är i behov av en skola men Björn Söderberg vurmade för att de skulle bygga en i Pratappur, en by med cirka 5 000–6 000 innevånare.

– Vi gjorde en principöverenskommelse om att jag skulle finansiera skolbygget med en halv miljon kronor och hans byggfirma skulle uppföra det. Men först ville jag besöka byn, träffa barnen, deras lärare och rektor, samt se platsen där nya skolan ska uppföras.

Den 16 november förra året landade Curt tillsammans med några vänner som var intresserade av skolbygget på flygplatsen i huvudstaden Katmandu. Sedan blev det nytt flyg till Bhairahawa och därefter en nästan tre timmar lång resa på medfarna vägar till Pratappur.

Där fick Curt och hans sällskap se den befintliga skolan som utgörs av några provisoriska baracker med dåliga toaletter. Men barnen gjorde ett starkt intryck.

– De var så snälla och vänliga, säger Curt som direkt kände att här kunde hans pengar göra skillnad.

Han insåg också att för en halv miljon kronor skulle inte den nya skolan bli så stor och så bra som han tänkt sig.

– Det skulle bli tre till fyra klassrum, det behövdes sju. Men ett sådant bygge skulle kosta en miljon kronor. Men det är det värt och jag hoppas förstås att fler vill vara med och skänka pengar till bygget.

Insamlingen sker via hjälporganisationen Tuki Nepal och deras 90-konto så att alla vet att det går rätt till, säger Curt.

Curt skänker aktievinst till skolbygge i Nepal: ”Meningslöst att ta pengarna med sig i graven”
Curt och skolans rektor framför den gamla skolan som förstördes i jordbävningen. Här ska den nya skolan byggas.

Fattig uppväxt

Bakgrunden till att Curt vill hjälpa barn som har det svårt kan spåras i hans egen fattiga uppväxt hemma i Fagersta.

– Jag minns en jul när jag var i 10-årsåldern. Mor var helt förtvivlad för hon hade ingen julmat att sätta på bordet. Då kom det en yngre man med en hel låda julmat som han skänkte till oss. Han var inte själv särskilt välbärgad men han såg en glädje i att hjälpa och glädja andra. Det tog jag med mig. Liksom att mina föräldrar började skänka till Barnsamariten när de fick lite pengar över på ålderns höst.

Fattigdomen innebar att det var svårt att få råd att köpa kläder och framför allt skor.

– När jag låg på knä på skolgården brukade de andra barnen sticka in fingrarna genom hålen i mina skor och kittla mig. En skobutik här i Västerås som heter Ryns skor brukar donera barnskor när jag ska iväg på mina resor. Till Pratappur hade jag ett 40-tal par skor med mig som jag delade ut. Samma sak när jag har varit med Operation Smile i Madagaskar och Jordanien. Barn ska ha riktiga skor!

Curt började sitt yrkesliv som målarlärling och arbetade sedan inom måleri- och byggbranschen hela sitt liv. Pengarna som Curt skänker kommer från lyckade aktieaffärer. Han började med småsummor och nu är portföljen värd flera miljoner kronor.

– Man kan inte ta med sig några pengar i graven och mina tre barn är självgående. Jag vill att pengarna ska göra nytta medan jag lever, det är en tillfredställelse. Jag kommer att resa tillbaka till Pratappur i höst för att se den färdiga skolan och träffa barnen.

Curt skänker aktievinst till skolbygge i Nepal: ”Meningslöst att ta pengarna med sig i graven”
Klassrummen är minst sagt provisoriska på den nuvarande skolan.

Nepal – ett av världens fattigaste länder

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan Kina och Indien, och har cirka 30 miljoner invånare.

En betydande andel av Nepals befolkning lever i svår fattigdom. Den 25 april 2015 drabbades landet av en svår jordbävning, samt flera efterskalv.

Totalt miste 8 600 människor sina liv, 22 200 skadades, 770 000 hus förstördes och 2,8 miljoner människor tvingades bo under bar himmel.

Källor: www.so-rummet.se och www.sverigeforunhcr.se/nepal

Bidra till skolprojektet i Nepal!

Den som vill skänka pengar till skolbygget i Prattapur kan göra det via Tuki Nepals hemsida, www.tukinepal.org

Eller direkt till organisationens bankgiro: 900-5042

Swish: 123 900 5042

Scroll to Top