Sylvia Vrethammar älskar att städa – här är hennes bästa knep

Hon är berömd långt utanför Sveriges gränser med låtar som Y viva España, Hasta la Vista och Samba Brasil. Men vem visste att Sylvia Vrethammar också är en hängiven städerska? – Ingen tror mig när jag säger att jag gillar att städa, men för mig är det befriande och ett sätt att rensa tankarna!

Sylvia Vrethammar och hennes man bor sedan många år i ett hus som de själva renoverat utanför Köln i Tyskland. Ett hus som hon älskar – och älskar att städa!

– När jag sätter på dammsugaren hör jag inte om telefonen ringer eller om det plingar i mejlkorgen. Jag gillar känslan av att inte vara nåbar, det är en kort stunds frist då hjärnan friläggs från livets alla krav och måsten. Dessutom är det kreativt att städa, jag kommer på lösningar på problem och nya idéer föds.

Vem lärde dig att städa?

– Mamma! Hon är min förebild och hade alltid ett rent och fräscht hem. Vi var fem barn och hon gjorde allt: bakade, stickade, lagade mat, städade… Mina kunskaper om hur man tar hand om ett hem kommer från henne. Och jag älskar att baka och laga mat också!

LÄS ÄVEN: Dammsug för hjärtats skull!

Hur ofta städar du?

– Jag plockar undan varje dag. Vardagsrum, badrum, sovrum och kök städar jag grundligt minst en gång i veckan. När jag städar är min princip att ta ett rum i taget och göra det ordentligt. Jag är inte någon superpedant, det får man inte vara om man jobbar hemma som jag gör. Man måste klara av att se lite damm i hörnen utan att hålla på att städa hela tiden.

Många ser städandet som ytterligare ett krav i ett stressigt liv.

– Visst är det så, det blir inget man njuter av. Då får man nog fundera över hur man planerar sin tid. Jag har en känsla av att många ägnar mer tid åt sin mobil än åt att städa … Det här med att alltid vara nåbar är inte bra.

– Jag känner mig levande när jag städar för att det ger konkreta resultat och gör mig nöjd. För mig är det viktigt att inte släppa den biten av vardagen. Jag vill ha kontakt med mitt hem.

LÄS ÄVEN: De här 8 knepen gör det lättare att städa ditt hem

– Det är förresten väldigt roligt att du ringer, för just idag har min nya platta kommit, The Girl from Uddevalla. Jag håller den i handen just nu! Den uttrycker min kärlek till brasiliansk musik. Bland annat är låten The Girl from Ipanema med, en låt jag alltid sjunger på mina konserter men aldrig spelat in. Musik kan ju också underlätta städandet, så länge man inte har dammsugaren på! 

Sylvia Vrethammar älskar att städa – här är hennes bästa knep
Foto: IBL

Sylvias 9 bästa städknep

1. Plocka undan ofta. Ha inte för mycket prylar liggande framme.

2. Städa ofta, cirka 10 minuter varje dag. Vänta inte tills allt hopar sig.

3. När du städar mer grundligt, låt städningen få ta tid. Det blir roligare då.

4. Lär barnen att det är kul att städa. Städa tillsammans, allt grundläggs tidigt.

5. Om du ska putsa en kristallkrona, spänn upp ett paraply under så att om en prisma ramlar,faller den ner i paraplyet och går inte sönder. Tyvärr hann jag ha sönder en prisma på en antik kristallkrona innan jag lärde mig det…

6. Ta ett rum i taget och gör det ordentligt. Gå in i hörnen med dammsugaren, städa bakom elementet osv. Detaljerna är viktiga!

7. Använd rätt rengöringsmedel till rätt saker. Jag repade t ex ugnsluckan en gång av misstag då jag använde ett rengöringsskum som inte var avsett för ugnar.

8. Har du saker av mässing och silver, putsa så att de glänser!

9. Försök se städandet som en glädje. Orkar du inte – hyr in ett proffs! Det gör dig inte till en sämre människa. Jag har faktiskt tagit in städhjälp själv på sistone då det varit mycket jobb med min nya skiva. Ibland behöver man avlastning!

Scroll to Top