Du behöver
- 12 st plommon
- 3 dl muscovadorörsocker ljust, 2 + 1 dl
- 2 dl vatten
- 0.5 dl vaniljstång
- 0.5 dl konjak kan uteslutas
Servera med:
Vispad grädde eller vaniljglass
Gör så här
Koka upp vatten och sjud plommon, ca 1 minut. Spola av dem i kallt vatten och dra bort skalen.
Blanda socker, vatten och snittad vaniljstång i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills sockret löst sig. Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda i lagen.
Lägg plommon i en glasburk. Häll den heta lagen över plommonen. Låt svalna och ställ i kylen över natten. Häll av lagen i en kastrull, tillsätt 1 dl muscovadorörsocker och koka upp. Häll tillbaka lagen över plommonen i glasburken. Låt det hela svalna och tillsätt ev konjak. Låt kallna. Förvara i kylen. Servera frukten med sin konjakslag med lättvispad grädde eller vaniljglass.