Du behöver
- 9 st tomater stora mogna
- 2 st gula lökar
- 0.5 dl olivolja + 2 msk
- 1 dl ris
- 2 msk tomatpuré
- 1 st persilja knippe
- salt och peppar
- 2.5 dl tomatjuice
- 1 msk grönsaksfond
Ugn:
Det här behövs till ca 4-6 port:
Gör så här
1
Skala löken och finhacka den. Fräs löken mjuk och glansig i 1/2 dl olivolja i en kastrull, utan att löken får färg, ca 20 minuter. Rör om då och då i kastrullen.
2
Lägg tomaterna på en skärbräda och skär av ett lock på varje tomat. Gröp ur fruktköttet och ta bort kärnorna. Ställ tomaterna upp och ner. Hacka fruktköttet fint.
3
Rör ner riset i lökkastrullen och låt det fräsa med 3 minuter. Tillsätt tomathacket och tomatpuré. Lägg på locket och låt allt puttra ca 7 minuter på svag värme. Krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och rör ner den i riset.
4
Fördela riset i tomaterna och ställ dem i en eldfast form. Häll 1 tsk vatten i varje tomat. Rör ner grönsaksfond i tomatjuicen och häll det runtom tomaterna. Täck med aluminiumfolie och ställ fatet ca 30 minuter mitt i ugnen. Ta bort folien och lägg på tomatlocken. Ringla 2 msk olivolja över locken och grädda i ytterligare ca 30 minuter.