Tomater med god risfyllning

Risfyllda tomater bjuder man gärna och ofta på i Grekland. De är jättegoda att äta som ensamrätt men också tillsammans med kokt eller rökt kött och gärna med någon grönsallad till.

Du behöver

  • 9 st tomater stora mogna
  • 2 st gula lökar
  • 0.5 dl olivolja + 2 msk
  • 1 dl ris
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st persilja knippe
  • salt och peppar
  • 2.5 dl tomatjuice
  • 1 msk grönsaksfond

Ugn:

Det här behövs till ca 4-6 port:

Gör så här

1
Skala löken och finhacka den. Fräs löken mjuk och glansig i 1/2 dl olivolja i en kastrull, utan att löken får färg, ca 20 minuter. Rör om då och då i kastrullen.

2
Lägg tomaterna på en skärbräda och skär av ett lock på varje tomat. Gröp ur fruktköttet och ta bort kärnorna. Ställ tomaterna upp och ner. Hacka fruktköttet fint.

3
Rör ner riset i lökkastrullen och låt det fräsa med 3 minuter. Tillsätt tomathacket och tomatpuré. Lägg på locket och låt allt puttra ca 7 minuter på svag värme. Krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och rör ner den i riset.

4
Fördela riset i tomaterna och ställ dem i en eldfast form. Häll 1 tsk vatten i varje tomat. Rör ner grönsaksfond i tomatjuicen och häll det runtom tomaterna. Täck med aluminiumfolie och ställ fatet ca 30 minuter mitt i ugnen. Ta bort folien och lägg på tomatlocken. Ringla 2 msk olivolja över locken och grädda i ytterligare ca 30 minuter.

Scroll to Top