Du behöver
Krutonger
50 g vitt bröd dagsgammalt och gärna bakat på surdeg
1 msk olivolja
1 krm salt
Gazpacho
1 st gurka
200 g galiamelon utan skal och kärnor (cirka 350 g orensad)
1 st grön chilifrukt
2 st selleristjälkar
1 st vitlöksklyfta skalad
1 st lime saften
20 st myntablad
10 st isbitar
salt efter smak
svartpeppar efter smak
olivolja
Gör så här
Börja med krutongerna: värm ugnen till 225 grader. Riv brödet i bitar och blanda dem väl med olja och salt i en skål. Bred ut dem på en papprad plåt och rosta i ugnen i 5 minuter. Vänd och rosta i 3–5 minuter tills de är gyllene och frasiga.
Skär gurkan, melonen, chilin, sellerin och vitlöken i bitar och lägg i en mixer tillsammans med limesaft, myntablad och isbitar. Mixa till en iskall soppa. Späd med vatten om den känns för tjock.
Smaka av med salt och peppar, häll upp i skålar, ringla över lite god olivolja och strö över några krutonger.
Tips Servera gärna soppan på en buffé upphälld i små glas, då räcker den till 6–8 portioner
Gazpacho på galiamelon med chili, lime och mynta är precis så fräscht som det låter.