Du behöver
- ca 1 1/2 kg lammfilé
- salt, vitpeppar
- olivolja
- Sås:
- 3 dl buljong, t.ex. örtbuljong
- 2 msk balsamvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 finhackade lavendelblad
- 2 tsk honung, gärna lavendelhonung
- 1 msk färsk citrontimjan
- 1 msk finhackad färsk mynta
- 1 liten ruta mörk choklad
- svartpeppar och salt att smaka av med
Gör så här
1
Skär lammfilén i lagom portionsbitar eller be eventuellt att de gör i ordning fina filébitar i butiken.
2
Blanda resten av ingredienserna i en kastrull och låt såsen koka på svag värme 5-10 minuter så att den kokar ihop något och alla smakerna förenas.
3
Krydda köttet väl med salt och vitpeppar runtom. Bryn lammfiléerna i omgångar runt om i lite olivolja. Låt dem eftersteka tills de är genomstekta, cirka 10 minuter i 200 grader varm ugn. Skiva eventuellt filéerna och häll buljongen runt om.
Duka upp en vårbuffé med inspiration från kryddornas och dofternas Provence. Lena Linderholm, hängiven matlagare och konstnär, bjuder på sina bästa rätter.