Du behöver
- 2.5 kg sparris vit eller grön
- 3 l vatten
- 2 msk salt
- 2 msk strösocker
- 1 st citron i bitar
Gör så här
1
Om du har en rostfri gryta med hålinsats så använd den. Annars får du bunta ihop sparrisen med band på två ställen om varje halvkilostrave, så stängerna inte bryts.
2
Vit sparris behöver skalas, använd potatisskalaren och arbeta med lätt hand, så bryts inte stängerna. Nedre änden av sparrisen är ofta träig, skär av biten som ser torr ut, 4-5 cm. Lägg buntarna i kallt vatten så länge.
3
Koka upp vatten med salt, socker och citron. Sänk ner 2-3 buntar i sänder och låt sjuda sakta under lock när vattnet kokat upp igen. Det tar 20-45 minuter beroende på när sparrisen skördades. Känn med fingrarna, sparrisen ska vara mjuk men inte slak. Ta upp med hålslev och kyl genast i kallt vatten. (Kan kokas 1-2 dagar i förväg, förvaras kallt och täckt.)
4
Förenkla: Långa sparrisar, gröna eller vita, kan köpas serveringsfärdiga på glasburk. Beräkna 3-4 stänger per person.
En av många rätter i vår härliga bröllopsbuffé!