RECEPT FRÅN HJ

Svartvinbärssaft med kardemumma

Svartvinbärs-saften får en mjuk och varm ton med kardemumma.

Av . Foto: Thomas Carlgren

Tillagningstid: 90 minuter
1 liter

Du behöver

  • 2 l svarta vinbär
  • 3 tsk hela kardemummakärnor
  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen saft

Gör så här

1

Rensa bären och lägg dem i en gryta med kardemummakärnor. Häll på vattnet.

2

Koka på svag värme under lock i 15 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ut. Ta grytan från värmen och låt vila 10 minuter.

3

Sila bärmassan genom en silduk. Låt den självrinna 30–40 minuter. Pressa sedan ur all saft.

4

Skölj ur grytan. Mät mängden saft och häll tillbaka den i grytan.

5

Rör i sockret. Koka upp på svag värme och rör så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma av.

6

Häll saften ända upp till kanten i väl rengjorda flaskor. Sätt på en kork. Förvara mörkt och svalt eller i kylen.


Recept