RECEPT FRÅN HJ

Rårörd jordgubbssaft

Sommarens godaste saft. Den har kort hållbarhet – men går åt i ett nafs.

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
2 liter

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • påse citronsyra
  • 1.5 kg jordgubbar
  • 1 kg ekologiskt rörsocker

Gör så här

1

Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt citronsyra och låt blandningen kallna. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Lägg dem och socker i köksmaskinens skål och montera vingen. Låt maskinen gå på lägsta hastighet och rör blandningen tills sockret är helt löst, ca 30 minuter. Eller rör i en stor bunke för hand. Tillsätt citronsyra, vatten och låt bunken stå övertäckt i kylen, 6 timmar.

2

Sila bären genom en silduk på en ställning. Låt saften självrinna ner i en bunke eller liknande, ca 8 timmar eller över natten. Pressa inte, då blir saften grumlig.

3

Häll upp saften i rena flaskor. Sätt på kork och förvara i kyl, ca 14 dagar. Späd saften med vatten, enligt ditt tycke och smak. Servera med några isbitar. Tips! Du kan frysa in saften i plastflaskor eller -burkar och ta fram efter hand. Fyll flaskorna upp till ¾.


Recept