Persikopaj med hallon

Sommarens ljuvligaste dessertpaj, fylld med vaniljkräm, persikor och hallon. Också pajskalet med pistaschnötter är en smakupplevelse!

Du behöver

Pajdeg:

0.5 dl pistaschnötter
0.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk persikolikör eller citruslikör

Vaniljkräm:

2 dl grädde
1 dl mjölk
3 st äggulor
3 msk majsstärkelse
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Fyllning:

4.5 st persikor
200 g hallon

Gelé:

2 st gelatinblad
1 dl hallonsaft

Dekoration:

mynta

Ugn: 225º

Det här behövs:

Gör så här

1
Mixa pistaschnötter, strösocker, vetemjöl och smör i matberedaren, med kniven monterad, till en smulig massa. Tillsätt persikolikören och arbeta snabbt degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt i kylen i minst 1 timme. Nagga botten och grädda pajskalet ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Låt pajskalet kallna på galler.

2
Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och strösocker i en kastrull. Sjud till en tjock kräm under omrörning. Låt den kallna i kallt vattenbad. Bred ut krämen i det kalla pajskalet.

3
Gör ett kryss i skalet på persikorna. Skålla dem i kokande vatten, ca 30 sekunder. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i kallt vatten. Ta bort skal och kärnor och klyfta fruktköttet. Lägg klyftorna ovanpå vaniljkrämen i pajskalet i ett vackert mönster. Dekorera med hallonen.

4
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp hallonsaften i en kastrull. Krama ur vätskan från gelatinbladen och smält dem i hallonsaften. Låt geléet kallna en stund så att det blir trögflytande. Pensla gelé ovanpå fyllningen. Ställ pajen kallt så att geléet stelnar. Dekorera med strimlade myntablad.


Kommentar:
Penslad med hallongelé kan pajen göras helt klar i förväg och ställas kallt.

Scroll to Top