6 portioner
Du behöver
- 800 g potatis
- 1 gul lök
- 3 msk smör
- 100 g ansjovis
- 2 ½ dl grädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Topping
¾ dl riven lagrad ost ex. Västerbottensost
1 msk ströbröd
1 ½ msk rumsvarmt smör
Garnering
persilja
Ugn: 200° med grillelementet på
Gör så här
Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt potatisen och stek på medelvärme i ca 8–10 minuter. Låt ansjovisen rinna av, spara lite av spadet.
Tillsätt grädde och lite av spadet, låt sjuda tills allt har en krämig konsistens. Salta och peppra. Dra pannan från plattan.
Varva blandningen med ansjovis i smorda portionsformar. Toppa med riven ost och ströbröd, klicka över smör.
Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Tag ut och garnera med persilja.