Mini-Jansson

Ett nytt och roligt sätt att servera klassisk Jansson på. Läckra små formar med krämigt och gott innehåll – en till varje gäst!

6 portioner

Du behöver

  • 800 g potatis
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 100 g ansjovis
  • 2 ½ dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping

¾ dl riven lagrad ost ex. Västerbottensost
1 msk ströbröd
1 ½ msk rumsvarmt smör

Garnering

persilja

Ugn: 200° med grillelementet på

Gör så här

1

Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt potatisen och stek på medelvärme i ca 8–10 minuter. Låt ansjovisen rinna av, spara lite av spadet.

2

Tillsätt grädde och lite av spadet, låt sjuda tills allt har en krämig konsistens. Salta och peppra. Dra pannan från plattan.

3

Varva blandningen med ansjovis i smorda portionsformar. Toppa med riven ost och ströbröd, klicka över smör.

4

Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.

5

Tag ut och garnera med persilja.

Scroll to Top