RECEPT FRÅN HJ

Midsommartårta med krämig jordgubbsmousse

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
11 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • äggulor
  • 1 dl skållad och mald mandel
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl mjölk
  • Maräng

  • äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Mousse

  • 250 g jordgubbar
  • 1 dl florsocker
  • citron
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnera med

  • jordgubbsmousse
  • skivade jordgubbar
  • siktat florsocker
  • citronmeliss
  • ev violer
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en pösig smet. Tillsätt mjöl, mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mjölken. Blanda till en jämn smet. Bred ut i bakplåtspappersklädd långpanna, 25 x 35 cm.

2

Maräng: Vispa ägg-vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut marängen i formen.

3

Grädda på nedersta falsen av ugnen tills marängen fått färg, ca 30 minuter. Lägg kakan med pappret på galler. Låt svalna.

4

Mousse: Skölj och ansa bären. Mixa med florsocker och citronskal. Blanda gelatinet med ljummet vatten och rör ner i jordgubbs-mixen. Vispa grädden tjock och vänd ner i mixen. Ställ i kylen ca 30 minuter.

5

Dela kakan på längden och lossa från pappret. Lägg ena halvan på fat.

6

Spritsa ut jordgubbsmoussen på ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå. Spritsa resten av moussen till rosor. Toppa med bär, citronmeliss, florsocker och ev violer.


Recept