RECEPT FRÅN HJ

Lax- och räkpaj

Paj är alltid välkommet att bjuda på. Den här är fylld med paprika, rödlök, lax och räkor.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk örter frysta
  • 125 g smör
  • 0.5 dl vitt vin eller vatten
  • Fyllning:

  • 0.5 st röd paprika i bitar
  • 0.5 st grön paprika i bitar
  • 1 st rödlök i tunna klyftor
  • 1 msk smör
  • 200 g kallrökt lax i bitar
  • 3 dl räkor skalade
  • Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl gräddmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • Dekoration:

  • 1 dl paprika hackad
  • Ugn: 225º

    Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Gör pajdegen i matberedaren med kniven monterad. Lägg i vetemjöl, örter och smör i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vin eller vatten och kör tills degen blir en boll.
2
Ta upp pajdegen och tryck ut den i en pajform med ca 23 cm i diameter. Låt formen stå i kylen, ca 30 minuter.
3
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda den i ugnen, ca 10 minuter.
4
Fräs paprika och rödlök lätt i en stekpanna med smör. Lägg grönsakerna i pajskalet tillsammans med lax och räkor. Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar, och häll över fyllningen. Grädda pajen i ugnen, ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Strö över hackad paprika före serveringen.

Recept