Krämig räkpaj med paprika

Just nu är mycket från 70-talet inne igen, och den krämiga räksåsen med paprika ger den här pajen en sann retrokänsla.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl siktat dinkelmjöl
150 g smör kallt
2 krm salt
0.5 dl sesamfrön
1.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 kg räkor med skal
4 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika i olika färg
olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraîche
0.5 dl vispgrädde
3 tsk hummerfond
4 msk ajvar relish mild
3 krm tabasco
flingsalt
hackad persilja

Ugn: 225º

Gör så här

1
Mixa ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt sesamfrön och vatten, och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme.

2
Tryck ut degen i en form, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 25 minuter.

3
Skala räkorna. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprikorna. Fräs löken mjuk i olja utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och paprika. Fräs i ytterligare några minuter.

4
Blanda i tomatpuré, crème fraiche, grädde och fond. Sjud ett par minu-ter. Smaka av med ajvar relish, tabasco och salt.

5
Vänd ner räkorna och värm försiktigt. Häll fyllningen i pajskalet och strö över persilja.

Scroll to Top