RECEPT FRÅN HJ

Köttfärspaj med fetaost och oliver

Av . Foto: Thomas Carlgren

Okänd
6 bitar

Du behöver

    Pajbotten

  • 4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 4 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st squash
  • 300 g nötfärs
  • olivolja
  • 3 tsk timjan
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 100 g fetaost
  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg till pensling
  • 12 st cocktailtomater
  • svarta oliver
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen 1 timme.

2

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt all deg vila ytterligare 30 minuter i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

4

Fyllning: Hacka lök och vitlök. Skär squashen i små tärningar.

5

Bryn färs, lök, vitlök och squash i olivolja i en stekpanna. Tillsätt timjan, tomatpuré, fond och vatten och koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6

Bred ut färsen i det förgräddade pajskalet. Strö över smulad fetaost.

7

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

8

Kavla ut resten av degen på mjölat bord. Sporra ut remsor och lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla dem med uppvispat ägg. Lägg halverade tomater och oliver i rutorna.

9

Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fin färg, ca 45 minuter.


Recept