Kasslergratäng med ädelost och spenat

Du behöver purjolök 200 g spenat 2 msk smör 500 g skivad kassler 6 dl standardmjölk 3.5 msk vetemjöl 140 g riven ädelost 0.5 tsk...

Du behöver

  • purjolök
  • 200 g spenat
  • 2 msk smör
  • 500 g skivad kassler
  • 6 dl standardmjölk
  • 3.5 msk vetemjöl
  • 140 g riven ädelost
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm salt
  • 3 msk finhackad persilja

Serveras med

krispig sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Ansa spenaten. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs purjolök och spenat blankt och smidigt utan att det får färg.

2

Fördela blandningen i en smord eldfast form ca 20×30 cm. Skiva kasslern. Fördela kasslerskivor i formen ovanpå lök och spenatbladningen.

3

Vispa samman halva mängden mjölk med vetemjöl i en kastrull. Tillsätt resterande mängd mjölk och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 5 minuter på svag värme. Rör då och då. Tag av från värmen och rör ner riven ädelost, krydda med salt, peppar och hackad persilja.

4

Häll såsen över kasslerskivorna. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 20–25 minuter eller tills gratängen fått en fin gyllene färg.

5

Garnera med kryddgrönt och chilipicklad gurka och servera.

Scroll to Top