Du behöver
- 1 st tårtbotten färdigköpt eller se recept
Fläderfromage:
5 st gelatinblad
1 dl koncentrerad fläderblomsaft
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
3 msk socker
Fyllning:
75 cl jordgubbar
0.5 dl koncentrerad fläderblomsaft
Garnera med
4-5 dl vispgrädde
jordgubbar
Gör så här
Fläderfromage: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1/2 dl saft i en -liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna.
Vispa grädden i en skål. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Tillsätt gelatinet till ägg-smeten i en fin stråle under omrörning. Vänd ner grädden. Låt stelna i kylen till bredbar konsistens.
Fyllning: Skiva jordgubbarna. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saft. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med -fromage. Lägg på en botten och upprepa fyllningen. Lägg på en botten. Plasta in och låt stå i kylen i minst 4 timmar så att fromagen stelnar. Bred vispad grädde runt tårtan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.
Grundrecept tårtbotten: Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt. Tillsätt1 dl hett vatten, lite i taget. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bak-pulver och 1 tsk vaniljsocker. Rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175° i ca 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.
Jordgubbar och fläder. Söta jordgubbar och syrlig flädersaft, det är smaken av svensk försommar.