Du behöver
- rödbetor ca 1 kg små
- vatten
- 1.5 tsk salt per liter vatten
Lag:
5 dl vatten
1.25 dl ättiksprit 12%
1.5 dl strösocker
1 tsk salt
1 st lagerblad
10 st kryddnejlikor
pepparrot
2 burkar
Gör så här
1
Skölj rödbetorna men låt skal, rotspets och blastfäste vara kvar. Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter beroende på storlek. Känn efter med en provsticka.
2
Häll av kokvattnet och spola av rödbetorna med kallt vatten. Gnid av skalet och lägg rödbetorna i burkar. Skiva ev större rödbetor med en legymkniv och lägg i en burk för sig.
3
Koka upp vatten, ättiksprit, socker, salt, lagerblad och kryddnejlikor. Häll lagen över rödbetorna. Skala och skär några bitar pepparrot och lägg i. Låt lagen svalna. Förvara burkarna i kylen.