RECEPT FRÅN HJ

Grönkålspastejer med gorgonzola

Minipastejer fyllda med stekt grönkål och krämig gorgonzola. Perfekt plockmat!

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
14 stycken

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör i bitar
  • 2 msk vatten
  • Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 50 g grönkål
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 75 g gorgonzola
  • Stanning

  • 2 st ägg
  • 1 dl kesella
  • 1 dl grädde
  • Garnering

  • granatäppelkärnor
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Arbeta mjöl, smör, och vatten till en smidig deg. Dela degen i 12–14 lika stora delar.

2

Tryck ut degen i aluminiumformar och nagga med en gaffel. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

3

Förgrädda pajskalen i ca 10 minuter.

4

Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla kålen.

5

Hetta upp smöret i en stor stekpanna och fräs lök och kål blanka utan att de får färg, 5–8 minuter. Krydda och låt svalna.

6

Stanning: Vispa ihop ägg, kesella och grädde. Krydda med salt och peppar.

7

Smula sönder osten och rör ner den i kålblandningen. Fördela det i formarna.

8

Häll stanningen över och peta med en gaffel så att den rinner ner ordentligt. Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajerna ska ha fått fin färg och stannat helt.

9

Garnering: Toppa med granatäppelkärnor.


Recept