Du behöver
Det här behövs till 4 port:
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk 3%
1 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor
1 st vaniljstång
3 st ägg
3 st äggulor
Glasyr:
3 dl strösocker
1.5 dl vatten
4 st portionsformar 8 cm i diameter
Dekoration:
physalis
Ugn: 150º
Gör så här
Blanda grädde, mjölk, socker och kardemummakärnor i en kastrull. Skär vaniljstången längs med mitten och skrapa ner de svarta kornen i gräddmjölken. Lägg ner stången i mjölken också. Låt gräddmjölken sjuda, ca 10 minuter och låt sedan blandningen svalna.
Vispa samman ägg och äggulor och slå den avsvalnade gräddmjölken över äggen. Sila blandningen genom en finmaskig sil ner i ett litermått.
Blanda socker och vatten till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills blandningen är gyllenbrun. Fördela glasyren i formarna och vrid runt så att glasyren går upp något på kanterna.
Fördela smeten i formarna, ställ dem i en liten långpanna och häll på kokande vatten, så att det når upp till hälften av formarnas kant. Ställ in långpannan mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter. Ta upp formarna ur vattenbadet och ställ dem för att svalna och sedan kallna i kylen. Häll bort vattnet från långpannan sedan det svalnat.
Skär runt formarnas kant med en smal kniv, så att puddingarna lossnar. Stjälp upp dem i djupa tallrikar. Slå glasyren runt om. Dekorera med en öppnad physalis.
Den glasyr som sitter kvar i formarna kan lösas upp med lite hett vatten.