RECEPT FRÅN HJ

Crème Caramel

En klassisk efterrätt uppiffad med kardemumma.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

    Det här behövs till 4 port:

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 st vaniljstång
  • 3 st ägg
  • 3 st äggulor
  • Glasyr:

  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 4 st portionsformar 8 cm i diameter
  • Dekoration:

  • physalis
  • Ugn: 150º

Gör så här

1

Blanda grädde, mjölk, socker och kardemummakärnor i en kastrull. Skär vaniljstången längs med mitten och skrapa ner de svarta kornen i gräddmjölken. Lägg ner stången i mjölken också. Låt gräddmjölken sjuda, ca 10 minuter och låt sedan blandningen svalna.

2

Vispa samman ägg och äggulor och slå den avsvalnade gräddmjölken över äggen. Sila blandningen genom en finmaskig sil ner i ett litermått.

3

Blanda socker och vatten till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills blandningen är gyllenbrun. Fördela glasyren i formarna och vrid runt så att glasyren går upp något på kanterna.

4

Fördela smeten i formarna, ställ dem i en liten långpanna och häll på kokande vatten, så att det når upp till hälften av formarnas kant. Ställ in långpannan mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter. Ta upp formarna ur vattenbadet och ställ dem för att svalna och sedan kallna i kylen. Häll bort vattnet från långpannan sedan det svalnat.

5

Skär runt formarnas kant med en smal kniv, så att puddingarna lossnar. Stjälp upp dem i djupa tallrikar. Slå glasyren runt om. Dekorera med en öppnad physalis.


Kommentar:
Den glasyr som sitter kvar i formarna kan lösas upp med lite hett vatten.

Recept