RECEPT FRÅN HJ

Blåbärspaj

En läcker blåbärspaj som kan bakas av både färska och frysta bär.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 5 dl blåbär rensade
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 st äggulor
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g mandel mald eller finhackad
  • Maräng:

  • 3 st äggvitor
  • 1.5 dl socker
  • flagad mandel
  • Ugn: 225°/175°

    Det här behövs:

Gör så här

1
Hacka samman matfett och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller kläm ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga och låt formen stå kallt i minst 15 minuter.
2
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt gulorna, en i taget, och blanda ner ströbröd och mandel.
3
Lägg bären i pajformen och bred fyllningen över. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, 225°.
4
Vispa vitorna till hårt skum och rör ner sockret. Sänk värmen till 175° och bred över marängsmeten. Strö på mandel och grädda färdigt i ca 10 minuter. Ät pajen avsvalnad eller kall, gärna med en klick vispad grädde eller glass.

Recept