Klassisk jordgubbscheesecake

Du behöver Botten: 125 g smör 250 g digestivekex Fyllning: 400 g färskost t ex Philadelphiaost 0.5 st citron rivet skal 1 st vaniljstång urskrapad...

Du behöver

Botten:

125 g smör
250 g digestivekex

Fyllning:

400 g färskost t ex Philadelphiaost
0.5 st citron rivet skal
1 st vaniljstång urskrapad
2 st ägg
3 msk strösocker

Topping:

2 dl crème fraîche
2 msk florsocker
1 l jordgubbar
180 g röd vinbärsgelé
2 tsk vatten

Garnera med:

citronmeliss

Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Smält smöret och låt det svalna. Smula kexen, gärna i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Låt vila i kylen, ca 1 timme.

2

Fyllning: Rör ihop färskost, citronskal och vaniljfrön. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ostsmeten och äggvispet, och häll i formen.

3

Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. Låt svalna något.

4

Topping: Blanda crème fraiche och florsocker och bred över kakan. Grädda i 5 minuter. Låt kallna. Täck kakan med jordgubbar. Smält geléet i lite vatten försiktigt på svag värme. Ringla det över bären. Låt stå i kylen tills geléet stelnat. Garnera med citronmeliss.


Kommentar:
Den här klassiska cheesecakevarianten toppar jag alltid med någon sorts bär.

Scroll to Top