Du behöver
Botten:
125 g smör
250 g digestivekex
Fyllning:
400 g färskost t ex Philadelphiaost
0.5 st citron rivet skal
1 st vaniljstång urskrapad
2 st ägg
3 msk strösocker
Topping:
2 dl crème fraîche
2 msk florsocker
1 l jordgubbar
180 g röd vinbärsgelé
2 tsk vatten
Garnera med:
citronmeliss
Ugn: 175°
Gör så här
Botten: Smält smöret och låt det svalna. Smula kexen, gärna i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Låt vila i kylen, ca 1 timme.
Fyllning: Rör ihop färskost, citronskal och vaniljfrön. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ostsmeten och äggvispet, och häll i formen.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. Låt svalna något.
Topping: Blanda crème fraiche och florsocker och bred över kakan. Grädda i 5 minuter. Låt kallna. Täck kakan med jordgubbar. Smält geléet i lite vatten försiktigt på svag värme. Ringla det över bären. Låt stå i kylen tills geléet stelnat. Garnera med citronmeliss.
Den här klassiska cheesecakevarianten toppar jag alltid med någon sorts bär.