Svamp- och baconfyllda rullader i portersås

Husmanskost smakar alltid lika underbart. Med en hederlig gräddsås som får extra smak av gelé och porter.

Du behöver

  • 8 skiva lövbiff ca 600 gram
  • salt och nymald peppar
  • 0.5 st finhackad gul lök
  • 50 g champinjoner
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 st baconskivor
  • 2 dl porter eller mörkt öl
  • 3 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 8 st stötta enbär
  • tandpetare eller cocktailpinnar
  • smör till stekning
  • sås

Sås

5 dl silad sky
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
3 msk svartvinbärsgelé
2 tsk kinesisk soja
salt och nymald peppar

Gör så här

1

Hacka lök och svamp. Fräs några ­minuter i smör. Blanda i timjan mot slutet. Låt svalna. Dela baconskivorna.

2

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda. Krydda med salt och peppar.

3

Lägg en halv baconskiva och svampfräs på köttskivorna. Vik långsidorna över fyllningen. Rulla ihop från ena kortsidan till ett paket. Fäst med cocktailpinnar eller tandpetare.

4

Bryn rulladerna, ­några i taget, i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan.

5

Koka upp porter, vatten, fond och enbär i en gryta. Lägg ner rulladerna. Sjud sakta under lock tills köttet är mört, cirka 50 minuter. Lyft upp rulladerna och varmhåll.

6

Sila skyn. Diska ur grytan. Häll tillbaka skyn i grytan och koka upp. Rör ut mjölet i grädden. Vispa ner ­redningen i skyn tillsammans med gelé och soja. Låt såsen koka ihop cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7

Lägg ner rulladerna i såsen och värm.

Scroll to Top