Erika från Luleå håller elförbrukningen nere ”Vi har ett ansvar gentemot resten av landet”

När den ekonomiska krisen svepte in över världen drog många av oss efter andan. Erika Hansson, däremot, bestämde sig direkt för att se över hushållets ekonomi. Mest pengar gick att spara på elen.

De senaste månaderna har Erika Hansson gått med i flera Facebookgrupper med särskilt fokus på el. Hon har läst artiklar och vetenskapliga rapporter, letat undersökningar och tester.

Allt för att bli så insatt som möjligt. För att ha på fötterna innan hon agerade.

– Visste du till exempel att ett sånt här spabad som är så populärt nu för tiden drar 3 500 kilowattimmar per år. En normalstor lägenhet drar ungefär 2 500 kilowattimmar om året, säger Erika och berättar om annonserna hon sett på Blocket.

Annons efter annons där spabad är till salu.

– Allt fler vill sälja de prylar de har som slukar el, konstaterar Erika.

Viktigt att ha koll på vad som drar mest el

Erika var tidig med att se över sina kostnader, framför allt när det gäller elkostnaderna. För – som hon säger – för att kunna spara el i sitt hem måste man ha koll på sina energitjuvar.

Redan när hon och sambon Stefan köpte enplansvillan för tre år sedan var huset ordentligt isolerat och alla fönster var utbytta mot energifönster. Det spelar naturligtvis stor roll för kostnaderna, eftersom man brukar säga att uppvärmningen står för ungefär 50 procent av elkostnaderna i en villa.


LÄS ÄVEN: 82-åriga Birgitta har alltid levt ekonomiskt: ”Vi fick lära oss tidigt”


För att få ytterligare kontroll på uppvärmningskostnaderna bestämde sig Erika och hennes sambo för att se över elementens termostater.

– Det slutade med att vi bytte ut alla plåtelement från 1970-talet, element som mer eller mindre levde sitt eget liv. Vi ersatte dem med nya element med led-display så att man enkelt kan ställa in temperaturen på varje enskild termostat. Det kostade 60 000 kronor, en hög engångskostnad men något som kommer att löna sig i längden, säger Erika.

Genom att justera luftvärmepumpen och byta filter fick Stefan ner elförbrukningen. Foto: Susanne Lindholm

Sänkt temperatur i huset

Numera har de 20 grader i de rum de ofta vistas i, och i övriga rum har temperaturen sänkts till 18 grader, förutom garaget, som är betydligt svalare med sina 10 grader.

– Vi har luftvärmepump, men när vi såg över den insåg vi att den drog el i onödan. Vi ändrade inställningarna och bytte filter och nu drar den betydligt mindre, säger Erika.

Erika och hennes sambo har planer på att vidta ytterligare åtgärder för att minska energikostnaderna. Snart kommer de att installera solceller, men för att det ska vara möjligt måste de byta ut plåttaket.

– Det är naturligtvis en stor kostnad. Men just nu erbjuder bankerna fördelaktiga, så kallade gröna lån med väldigt bra ränta för sådana åtgärder eftersom värdet på huset ökar. Därför har vi beslutat oss för att genomföra den här åtgärden, säger Erika.

Investerar i långsiktiga lösningar

Andra investeringar som Erika och hennes sambo har bestämt sig för att göra i närtid är en laddbox för den elbil som ännu inte finns.

– Nej, vi har inte råd att köpa elbil just nu. Men vi vet att vi kommer att göra det i framtiden. Och just nu får man ett statligt bidrag på uppemot 50 procent av kostnaden för en laddbox.


LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”


Men Erika har också bestämt sig för att se över annat där hemma. Alla glödlampor har bytts ut mot lågenergilampor, men hon har också helt sonika tagit bort en del lampor från hemmet.

– Tidigare hade jag massor av fina lampor här hemma, men jag har insett att de egentligen inte behövs. Därför har jag stoppat undan dem tills vidare. Samma sak gäller trädgårdsbelysningen. Vi har haft en väldigt fin belysning på vår vackra rönn här utanför. Den har vi inte igång längre, berättar Erika.

Vill hålla energiförbrukningen nere för resten av landet

När det kommer till vitvaror har Erika och Stefan gjort vissa enkla justeringar genom att kontrollera temperaturen i kyl och frys.

– Idag har vi de rekommenderade 4 plusgraderna i kylen och 18 minusgraderna i frysen. Dessutom är vi noggranna med att frosta av frysen, säger Erika.

De undviker att torktumla tvätten och de tar numera betydligt kortare duschar än tidigare.

Erika bor i Luleå, där energikostnaderna fortfarande är förhållandevis låga i jämförelse med resten av Sverige. Men att ändå försöka hålla nere elförbrukningen är en självklarhet, menar hon.


LÄS ÄVEN: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips


– Dels har vi ett ansvar gentemot resten av landet, dels har vi ett ansvar mot kommande generationer. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att konsumera på det sätt vi gjort tidigare.

Hennes mantra är att ingen kan göra allt men att alla kan göra lite. Därför menar hon att alla ska utgå från sin egen situation och sina egna förutsättningar när det kommer till elförbrukning.

– Försök läsa på, men tveka inte heller att ta hjälp i frågor som du inte kan. Alla kommuner har gratis energi- och klimatrådgivning som kan hjälpa till. Det är ett bra första steg, säger Erika.

Erika Hansson

Ålder: 59 år
Familj: Sambon Stefan och två vuxna barn, 25 och 27 år.
Bor: I villa i Luleå.
Gör: Säljare på ABB.

Scroll to Top