Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips

Om utgifterna hopar sig och något oförutsett händer kan det bli härdsmälta i din ekonomi. Därför är det så viktigt att ha byggt upp en buffert, så att det finns en reserv när det oväntade händer.

Ibland händer oförutsedda saker i livet. Man kan bli sjuk, råka ut för en olycka, bli arbetslös eller försätta sig själv i knipa genom att handla för pengar man inte har.

– Då är det bra att ha en krockkudde för ekonomin, konstaterar Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.

Har man redan gnetat ihop till en ekonomisk “airbag” på banken, så har man en god grund att stå på när de privata finanserna utmanas. Saknar man en ekonomisk buffert, är det kanske dags att försöka att börja spara till en – innan något oförutsett inträffar.

– Annars får man försöka vända och vrida på det man redan har.

Det finns en rad åtgärder att ta till för att underlätta och få rätsida på en ekonomi som fått slagsida i den ekonomiska storm vi just nu upplever.

– Om ekonomin inte går ihop, så kontakta de företag som du inte har råd att betala i tid och få stöd och råd i en svår situation, tipsar Sharon Lavie.

Den som tittat på Lyxfällan på tv har sett att det fungerar i många fall.

– Alla företag som fakturerar privatpersoner är bekanta med att det kan hända vem som helst att man inte kan betala. De gör allt för att hjälpa dig och är glada för att du ringer och berättar och inte ignorerar fakturor, säger Sharon Lavie.

Men blir det regel snarare än undantag att du inte klarar av att betala så kan tålamodet minska hos dem du är skyldig pengar …

Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips
Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.
Foto: Lars Dareberg

5 akuta åtgärder för tomma konton

Sharon Lavie, sparekonom på Lendo ger sina bästa tips:

1. Ignorera inte räkningar

Kontakta de företag som du inte har råd att betala och säg ärligt: “Den här månaden går ekonomin inte ihop.” Fråga om du kan få betala senare eller delbetala.

2. Kolla om du har rätt till bidrag

Den som har barn eller är pensionär, kan ha rätt till bostadsbidrag, exempelvis till hyran.

3. Vänd dig till en budget- och skuldrådgivare

Kommunerna erbjuder gratis rådgivning med tystnadsplikt. Rådgivaren hjälper dig att prioritera utgifter, göra upp en avbetalningsplan och talar om vilka du måste kontakta.

4. Pausa amorteringar

Om du är långtidssjukskriven eller oväntat har blivit arbetslös, får lägre inkomst och har ett bostadslån – kontakta din bank för att se om det är möjligt att pausa amorteringar på ditt lån som en tillfällig lösning.

5. Tjäna pengar på sådant du inte använder

Har du någon extra ägodel i tillvaron som någon annan kan tänkas ha glädje av, kan det vara läge att sälja den för att släcka en del av branden i din ekonomi. Starta med det lilla som har minst påverkan på ditt liv. Kanske en kvalitetsjacka i fint skick som inte längre används.

Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips
Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax.

3 grundläggande råd för en sund ekonomi

Linda Werdi, bolåneexpert  på Nordax, ger sina bästa tips: 

1. Ekonomiskt svängrum

Det är inte bra med en ekonomi som går på plus minus noll så att du inte kan spara ihop pengar till oförutsedda utgifter.

2. Ha koll på pengarna

Se regelbundet över din vardagsekonomi så du vet vart pengarna tar vägen. Rannsaka ekonomin i minsta detalj med jämna mellanrum, kanske varje kvartal eller halvår, för att ha koll på läget.

3. Rensa

Säg upp avtal som du inte behöver: appar, abonnemang, årskort du inte använder och annat du kan ­avvara. 

Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Foto: Nordea

5 tips som gör dig pengasmart på sikt

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ger sina bästa tips:

1. Satsa på bättre avkastning

Att spara i aktier och fonder ger hopp om lite större avkastning än att ha pengarna på ett bankkonto. Investeringssparkonto, ISK, är fortfarande ett klokt sätt att investera sina pengar. Även om skatten på dem skulle dubblas gör du fortfarande en vinst.

2. Gör en budget

Inkomster efter skatt på ena sidan och nödvändiga utgifter på den andra. Fråga dig själv vad som kan bli en ekonomisk utmaning i ditt liv just nu och förbered dig inför den.

3. Inse att allt räknas

Ingen peng är för liten att spara. Allt du lyckas lägga undan räknas och blir till en större slant med tiden.

4. Månadsspara ­automatiskt

Det enklaste sättet att bygga upp en reserv för oväntade utgifter. Tänk långsiktigt: Vilken typ av sparande behöver du för att få en bättre pension eller kanske pengar till en drömresa?

5. Skjut upp stora inköp

Istället för att tillgodose en lust att handla en kapitalvara, fråga dig själv om du kan skjuta upp inköpet lite? Kanske blir varan med tiden billigare eller din ekonomi mer välmående.

Scroll to Top