• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Charles Manson och ondskans makt

  Den 19 november förra året kablades nyheten ut om att den livstidsdömde sektledaren Charles Manson var död. Det var då 48 år sedan som han manipulerade sina "änglar" – som lydde honom blint – till att begå de bestialiska dåden som skakade en hel värld i augusti 1969.

  Charles Manson och ondskans makt

  I juni 2017 dök ett meddelande upp på Internet, som träffade USA som ett jordskalv: Charles Manson skulle friges den 1 augusti. Meddelandet som verkade vara autentiskt var naturligtvis falskt. Trots det hann det utlösa en storm av protester. Att frige Manson skulle vara som att plocka upp djävulen själv från helvetet.

  I ett land, där seriemördare med ett tiotal groteska mord på sitt samvete närmast är vardagsmat, kan man undra över det faktum att en enda man fortfarande betraktas som ondskan personifierad. Och det nästan ett halvt sekel efter de brott som fick en hel värld att rysa.

  Och världen ryser fortfarande. Inget tyder på att fascinationen för Charles Manson och hans lydiga skara av mördare har mist sitt grepp om miljoner människor världen över. Bland annat planerar regissören Quentin Tarantino en storfilm om Manson.

  Merparten av det ohyggliga Museum of Death i Hollywood är tillägnat Charles Manson och hans mordlystna kvinnor och besökarna styr som regel sina steg direkt mot det speciella Manson-rummet.
  Varje lördag förmiddag avgår Scott Michaels turistbussar från Beverly Hills på en "Helter Skelter Tragical History Tour" till de platser, där Manson-familjens mord begicks. Människor från hela världen betalar glatt 65 dollar för den guidade turen.

  Metafor för ondska

  Den 9 augusti 2017 var 48-årsdagen för "familjens" bestialiska mord på skådespelerskan Sharon Tate och fyra av hennes vänner i Tates villa i Benedict Canyon i utkanten av Los Angeles. Sharon Tate, som var gift med filmregissören Roman Polanski och gravid i nionde månaden, dödades med 16 knivhugg, medan hon bad mördarna att skona hennes ofödda barn.

  Nästa kväll fortsatte blodbadet med morden på paret Leno och Rosemary LaBianca i Hollywood. Överallt på gärningsplatserna stod orden "Pigs" och "Helter Skelter" i blod på väggarna.

  Manson själv deltog inte i morden, men han planerade dem och manipulerade sina disciplar – huvudsakligen unga kvinnor – att utföra dem på exakt det sätt han ville. Hans inspirationskälla ska ha varit Beatles Helter Skelter.

  Vincent Bugliosi, som var åklagare i rättegången mot Charles Manson och hans "änglar", skrev senare boken Helter Skelter: The True Story of the Manson Murders, som med mer än sju miljoner sålda exemplar är den mest sålda dokumentära kriminalboken någonsin.

  "Namnet Manson har blivit en metafor för ondska, och en sida av den mänskliga naturen är fascinerad av den rena och oförfalskade ondskan", skrev Bugliosi.

  Charles Manson har genom åren tagit emot fler fanbrev än någon annan intern i USA:s fängelser, och in i det sista fick han omkring 30 brev i veckan. Då hade han över 70 000 "vänner" på sin facebook-sida.
  12 gånger ansökte Charles Manson om att bli frigiven – och varje gång fick han avslag.

  Hippiegurun Charles Manson när han greps efter morden.

  Förlovad med 25-åring

  Charles Manson fortsatte att manipulera unga kvinnor även efter att han fängslats. I fängelset utvecklade han en speciell miljöfilosofi, ATWA, vilket står för "Air, Trees, Water, Animals", och kritiker menade att det uteslutande utgjorde ett instrument för att få kontakt med kvinnor.

  Afton Burton var bara 16 år och bodde hos sina föräldrar i Illinois, när hon första gången hörde talas om Manson och läste om ATWA. Hon greps av den heliga elden och började brevväxla med Manson.

  När Afton var 19 år, flyttade hon till Corcoran i Kalifornien för att vara nära Manson, som avtjänade sitt straff på Corcoran State Prison. I november 2014 meddelade paret att de förlovat sig men det blev aldrig något bröllop.

  Afton Burton ändrade sitt namn till Star, ett namn Charles Manson gav henne. Paret pratade i telefon varje dag och hon besökte honom varje helg. I januari 2017, samma år som han dog, ansökte Manson om att få ett barn med Star genom konstgjord befruktning, eftersom livstidsdömda fångar inte får ha sex ens med sin lagvigda hustru. Det avvisades.

  Star lät också ändra sitt utseende, så att hon kom att likna Susan Atkins, kallad "Sexy Sadie". Susan hade varit Mansons favorit bland "änglarna".

  Charles Manson med sin före detta fästmö Afton Burton, numera kallad "Star".

  Dömda till livstid

  Kärnan i den stora hippie-familj, som Charles Manson i slutet av 1960-talet samlade på den numera ökända Spahns Ranch i öknen, bestod av Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Leslie van Houten, Linda Kasabian, Sandra Good, Lynette "Squeaky" Fromme samt männen Tex Watson, Steve Crogan och Bruce Davis.
  Det var Atkins, Krenwinkel, Kasabian och Watson, som mördade Sharon Tate och hennes fyra vänner, medan Krenwinkel, Watson och van Houten deltog i morden på paret LaBianca. Steve Grogan mördade en medarbetare på ranchen, Shorty Shea, på Mansons order.

  Alla de involverade i kultmorden, med undantag för Linda Kasabian, dömdes till livstids fängelse. Kasabian gick helt fri då hon blev åklagarens huvudvittne under rättegången.

  "Änglarna" internerades i kvinnofängelset i Chino, där de helt bröt kontakten med Manson. De blev starkt troende mönsterfångar och deltog i välgörenhetsarbete innanför fängelsemurarna.

  Susan "Sadie" Atkins avled den 24 september 2009 efter en lång tids sjukdom. Patricia Krenwinkel, nu 70 år, har flera gånger ansökt om att bli frigiven men fått avslag. I september 2017 fick Leslie van Houten, 68 år, veta att hon kan komma att friges. Tex Watson, 67 år, sitter i Mule Creek State Prison i Ione, Kalifornien. Han har erkänt att han var Mansons chefsbödel.

  Steve Grogan, 63 år, som dömdes för att ha deltagit i mordet på Shorty Shea frigavs 1985.
  Lynette Fromme deltog inte i några av de ursprungliga morden och förblev sin guru trogen. 1975 försökte hon mörda president Gerald Ford och dömdes till livstids fängelse. Hon frigavs 2009 och är i dag 65 år. Hon har hjälpt till med att sprida Mansons ATWA-filosofi.

  Sandra Good, 69 år, deltog inte heller i Tate-LaBianca-morden men i mitten av 70-talet dömdes hon för att ha hotat 170 kända industrimän till livet. Hon avtjänar 11 års fängelse.

  Linda Kasabian, 64 år, som "förrådde" Manson och de andra änglarna, har under alla år fruktat att hämnden skulle drabba henne. Under ett nytt namn har hon levt gömd i en campingvagn i relativ fattigdom. 2009 lyckades ett tv-team hitta henne och sedan dess har hon tvingats flytta sin campingvagn åtskilliga gånger.

  Under årens lopp var det många medfångar som försökte överfalla Charles Manson i fängelset men han skyddades av den nazistiska fängelseorganisationen Aryan Brotherhoods.

  2010 skrev teologen David R Williams om Manson:
  "I Mansons ögon såg vi de mörka grottor, som vi fruktar djupast i vår eget inre. Fruktan om vad som kommer att ske om vi släpper monstret lös och bara tittar på. Han var monstret, som lurar i det okända på andra sidan av gränserna för vår inre karta."

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!